Βράχος - ΅Ουάντι Ραμ
07 Δεκέμβριος 2021

Το εξωπραγματικό Wadi Rum

Τα θαύματα της Πέτρας ακούγονται σε όλο τον κόσμο, με όλους τους φανατικούς της ιστορίας να θέλουν να την δουν από κοντά. Πολλοί είναι όμως εκείνοι, οι οποίοι τελικά εντυπωσιάζονται από το Wadi Rum. Αυτό το προστατευμένο από την UNESCO καταφύγιο της ερήμου στο νότιο τμήμα της Ιορδανίας, που συχνά αποκαλείται Κοιλάδα της Σελήνης, είναι γνωστό για την κόκκινη-ροζ άμμο, τις εκπληκτικές φυσικές καμάρες και τα βουνά και τα προϊστορικά του πετρώματα. Απέχει οδικώς από το Αμμάν λιγότερο από 4 ώρες, από την Πέτρα 2 ώρες, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

camels 6318074 1920

Αυτή η πανέμορφη έρημος με την κόκκινη άμμο φημίζεται για τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματά της, που ξεπροβάλουν μέσα από τα βουνά, δημιουργώντας σου την αίσθηση πως έχεις φύγει από τη Γη! Έχοντας λιγότερο κόσμο και τουρισμό από την Πέτρα, το  Wadi Rum μπορεί να παρέχει μία ειρηνική απόδραση.

desert 4945663 1920

Μιας και ο Λόρενς της Αραβίας γυρίστηκε στο Γουάντι Ραμ και στα περίχωρα του καταφυγίου, θα ήταν μία υπέροχη εμπειρία να πάτε στο σταθμό του τρένου όπου γυρίστηκαν οι σκηνές καθώς και μέσα στο τρένο

Από την κορυφή Jabal Umm ad Dami, μπορείτε να δείτε την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς ακόμη και τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία εάν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή.

Το Wadi Rum θεωρούταν σπίτι για διάφορες ομάδες ανθρώπων από την προϊστορική εποχή. Κάποτε κατοικήθηκε από τους Ναβαταίους, οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους με τη μορφή ναών, επιγραφών και βραχογραφιών. Το φαράγγι Khazali είναι ένα από αυτά. Οι Βεδουίνοι που ζουν ακόμη στην περιοχή, περιφέρονται σε αυτή τη χώρα των ακραίων θερμοκρασιών για πολλά χρόνια, αν και τώρα με πιο σύγχρονες ανέσεις.

beduinen 5403486 1920

Το Wadi Rum είναι όλα όσα θα περίμενε κανείς από μια έρημο: είναι ακραία στη ζέστη του καλοκαιριού και στο κρύο του χειμώνα. Είναι βίαιο και κυκλοθυμικό καθώς ο ήλιος περνά μέσα από λαξευμένα φαράγγια την αυγή ή λιώνει τη διαίρεση μεταξύ βράχου και άμμου το σούρουπο. Είναι απαιτητικό για τους Βεδουίνους που ζουν σε αυτό και εκδικητικός για εκείνους που αγνοούν τους κινδύνους του. Για τους λίγους τυχερούς που μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια ή δύο μέρες στο δρομολόγιό τους να κοιμηθούν σε ένα από τα στρατόπεδα της ερήμου, μπορεί να είναι ένας αξέχαστος τρόπος να απογυμνώσουν την ψυχή τους στα βασικά και να νιώσουν πως μπορεί να ήταν η ζωή στον πλανήτη Άρη.

Wadi Ram dessert AdobeStock 201836272