Μονεμβασιά. Η χερσόνησος των ατελείωτων εκπλήξεων
09 Ιούνιος 2021

Μονεμβασιά. Η χερσόνησος των ατελείωτων εκπλήξεων

Στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, στη φιλόξενη γη της Λακωνίας, υπάρχει ένας τόπος έντονων αντιθέσεων, η περιοχή της Μονεμβασιάς.

Στον τόπο αυτό, ανάμεσα στο απέραντο μπλε του ουρανού και της θάλασσας, οι καταπράσινες πεδιάδες συνυπάρχουν με τα απόκοσμα, άνυδρα τοπία, τα εντυπωσιακά βουνά, που υψώνονται μέσα από τα σύννεφα και τις θαλασσινές γραφικές πολιτείες. Οι αντιθέσεις αυτές, συγκεντρωμένες σε μια λωρίδα γης, είναι που κάνουν τόσο ξεχωριστή, αυτήν την περιοχή.

Ελάτε να ανακαλύψουμε mazi την αναμφισβήτητη ομορφιά  της Μονεμβασιάς και να αφεθούμε στη γοητευτική ατμόσφαιρα της φημισμένης καστροπολιτείας και της ευρύτερης περιοχής, μέσα από ξεχωριστές διαδρομές στη φύση και την ιστορία, που θα προκαλέσουν μια  αναμενόμενη έκρηξη συναισθημάτων.

Κεντρική εικόνα ο κόκκινος βράχος της Μονεμβασιάς, που κλείνει πίσω από τα τείχη του πέτρινα καλντερίμια, βυζαντινές εκκλησίες, παλιούς αρχιτεκτονικούς θησαυρούς και πολυθρύλητες ιστορικές αναμνήσεις. Σαν δώρο δοσμένο, απλόχερα, σε κάθε επισκέπτη, η περιοχή προσφέρει ένα από τα πιο όμορφα τοπία σε όλη την Ελλάδα και υπόσχεται να εμπνεύσει όλες τις αισθήσεις.

 Monemvasia AdobeStock 296347089

 Εντός των τειχών

Πίσω από τα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς κρύβεται μια πόλη του ονείρου και της ποίησης. Για πολλούς η Λακωνία αρχίζει και τελειώνει εδώ, στα τείχη και τις πολεμίστρες, στις βεράντες των σπιτιών, που μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από τη θάλασσα, στις σκοτεινές καμάρες και στις σκεπές από κόκκινα κεραμίδια, που φτάνουν μέχρι το κύμα. Τα ανηφορικά δρομάκια της Μονεμβασιάς είναι στολισμένα με χουρμαδιές και ροδιές, αλλά και τις ξύλινες βαριές πόρτες των σπιτιών, που στολίζουν παλαιά οικόσημα, σκαλισμένα στην πέτρα.

 

Monemvasia Kalnterimia AdobeStock 389316116

 

Κάτω Πόλη

Η ποίηση αρχίζει, ήδη, από τον κεντρικό δρόμο της Μονεμβασιάς, με το όνομα του Γιάννη Ρίτσου, που γεννήθηκε εκεί. Ο κεντρικός αυτός δρόμος στην Κάτω Πόλη, που φτιάχτηκε πριν από 11 αιώνες, ως ένα είδος εμπορικού δρόμου, λέγεται Αγορά και περνά από ανθισμένες αυλές, στοές που διασταυρώνονται με σκάλες, γραφικά και όμορφα μικρά καφενεία και μαγαζιά και οδηγεί στην κεντρική πλατεία. Εκεί δεσπόζει ο πανέμορφος ναός του Ελκόμενου Χριστού, με την ομώνυμη περίφημη εικόνα, ένα πραγματικό  αριστούργημα της εκκλησιαστικής τέχνης, που σε συνδυασμό με τις σπάνιες εικόνες και τα υπόλοιπα έργα τέχνης του ναού, αποκαλύπτει έναν μεγάλο πολιτιστικό θησαυρό. Στην κεντρική Τάπια βρίσκεται και το τζαμί της Μονεμβασιάς, που σήμερα στεγάζει σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, ενώ ένα γραφικό μονοπάτι οδηγεί στην, εξίσου εντυπωσιακή, Παναγιά  Χρυσαφίτισσα, με την θαυματουργή βυζαντινή εικόνα της Θεοτόκου, καθώς και στους ναούς της Παναγίας  Κρητικιάς (Μυρτιδιώτισσα) και του Αγίου Νικολάου, που συμβάλλουν, με τον τρόπο τους, στην ανάδειξη της πολιτιστικής θρησκευτικής κληρονομιάς του τόπου. Υπέροχη είναι η βόλτα πλάι στο  θαλάσσιο τείχος από τη Χρυσαφίτισσα και νότια: από τη μια απλώνονται τα, χτισμένα αμφιθεατρικά, σπίτια της Μονεμβασιάς και από την άλλη η θάλασσα, που συντροφεύει το βλέμμα και τον νου στον ανοιχτό ορίζοντα.

 

Monemvasia Elkomenos Christos AdobeStock 261118848

 

Άνω Πόλη

Εάν ακολουθήσετε τον ανηφορικό δρόμο και τις «βόλτες» θα φτάσετε στην ερειπωμένη, σήμερα, Άνω Πόλη. Η σιωπηλή και μαγική ατμόσφαιρα της, θα συνεπάρει όλες τις αισθήσεις. Σε ένα κλίμα φυσικής και αρχιτεκτονικής μυσταγωγίας είναι, σχεδόν βέβαιο, πως κάθε επισκέπτης μπορεί να φανταστεί την μεσαιωνική ατμόσφαιρα, που ξεπροβάλλει σε κάθε γωνιά της άνω πόλης, και να αφουγκραστεί τις μνήμες του Μεσαίωνα. Η Άνω Πόλη είναι ένα τυπικό παράδειγμα μεσαιωνικής καστροπολιτείας και απλώνεται σε ένα μεγάλο πλάτωμα, με απέραντη θέα προς το Μυρτώο,  που κόβει την ανάσα. Η Ακρόπολη στη δυτική πλευρά της, είναι ένα τεράστιο φρούριο με εντυπωσιακούς γωνιακούς πύργους, που ακολουθούν πιστά τους κανόνες της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής. Στην άνω Πόλη διατηρούνται αρχιτεκτονικά λείψανα διώροφων κατοικιών, που μαρτυρούν την αίγλη των αριστοκρατών ιδιοκτητών τους 0 και προκαλούν τον θαυμασμό με την περίτεχνη κατασκευή τους. Ίχνη μαγαζιών δεν έχουν βρεθεί, ενώ από τις πολλές εκκλησίες, που υπήρχαν κατά το παρελθόν, διασώζεται σήμερα μια, αυτή της Θεοτόκου ΟδηγήτριαςΑγίας Σοφίας, ένα υπέροχο εκκλησιαστικό αρχιτεκτονικό στολίδι. Οι διαστάσεις του τρούλου είναι εντυπωσιακές και προκαλούν, αναμφίβολα, δέος, μόλις ο επισκέπτης εισέρχεται στο εσωτερικό, ενώ οι τοιχογραφίες, που συμπληρώνουν την εσωτερική διακόσμηση του ναού, αποτελούν κορυφαία έργα της βυζαντινής τέχνης και ο ίδιος ο ναός, κρεμασμένος, θαρρείς, στην άκρη του απότομου βράχου, πάνω από τα κύματα του Μυρτώου, προσφέρει μια θέα, που δε θα αφήσει ασυγκίνητο κανένα.

 

Monemvasia AdobeStock 274058307

 

Γύρω από τη Μονεμβασιά

Με αφετηρία τη Μονεμβασιά μπορείτε να κάνετε πολλές κοντινές εκδρομές. Η Λακωνία προσφέρει ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.  Πανέμορφοι παραδοσιακοί λακωνικοί οικισμοί και μια σειρά από καταπληκτικές παραλίες κρυστάλλινων  νερών, υπόσχονται  να ικανοποιήσουν  κάθε προσδοκία. Τα χωριά της Μονεμβασιάς είναι πνιγμένα, κυριολεκτικά, στο πράσινο της οργιώδους φύσης και κρύβουν τις δικές τους ομορφιές το καθένα. Ξεχωρίζει ο Γέρακας, με το υπέροχο λιμάνι του (porto Cadena), που είναι διάσημο για τον απάνεμο κόλπο – φιόρδ του, το οποίο είναι αθέατο από την πλευρά της θάλασσας, αποτελώντας ορμητήριο ιστιοπλοϊκών και άλλων σκαφών, που αράζουν στο ασφαλές αγκυροβόλιό του κι απολαμβάνουν τη ζέστη φιλοξενία των ντόπιων. Ταυτόχρονα, η περιοχή προσφέρει ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια της Ελλάδας, εκείνο της Καστανιάς, ένα απολιθωμένο δάσος, εκείνο της Αγίας Μαρίνας, λίμνες, υδροβιότοπους και σκιερά φαράγγια, που μαγεύουν με τη φυσική τους ομορφιά, κάθε φυσιολάτρη.  Και όποιος έχει την τύχη να πορευτεί νοτιότερα, προς τον Κάβο Μαλιά, στο συναπάντημα τριών θαλάσσιων ρευμάτων, μαζί με τα αφρισμένα κύματα θα δει αρχαία μυστικά, λείψανα μοναστηριών και ξωκκλησιών κι έναν φάρο - χάρμα οφθαλμών, που οι ντόπιοι έσωσαν με μεράκι από την λήθη, τοποθετώντας, επάξια, την Μονεμβασιά στη λίστα με τους πιο φωτογενείς προορισμούς της Ελλάδας.

 

Gerakas AdobeStock 123943051

Δείτε το προορισμό της Μονεμβασιάς εδώ