Κωνσταντινούπολη: Μυρωδιά Ανατολής και Ευρώπης σε μια Πόλη.
28 Φεβρουάριος 2022

Κωνσταντινούπολη: Μυρωδιά Ανατολής και Ευρώπης σε μια Πόλη.

Με σημείο αναφοράς την Γέφυρα του Ατατούρκ και την φημισμένη Γέφυρα του Γαλατά, να χωρίζουν την Πόλη σε Ευρώπη και Ασία, η Κωνσταντινούπολη μαγεύει με την διαφορετικότητά της.

Από τη μια μεριά, το ευρωπαϊκό πρόσωπο της Κωνσταντινούπολης, με την πλατεία Taxim, τη Μaçka, το μοντέρνο Beiyoğlou, το Ντολμά Μπαχτσέ και τις τρομερές κρεμαστές γέφυρες, και από την άλλη μεριά το Top Kapi, η περιοχή του Εminοnü. το Sultanahmet που είναι ο παλμός της Βασιλεύουσας.

Top Kapi nima aksoy 3QvajmoTvHM unsplash

Αρχίζουμε την γνωριμία μας με την Πόλη από την πλατεία Ταξίμ, έδω που οι μίνι φούστες συνυπάρχουν αρμονικά με τους φερετζέδες. Έντονη ζωή, με γρήγορους ρυθμούς που θυμίζουν πολύ μία ευρωπαϊκή πόλη. Με το τραμ να περνά από τον πεζόδρομο, σταματά για λίγο ο χρόνος και μας ταξιδεύει σε παλιότερες εποχές νοσταλγικές.

Καθώς ξεκινάμε την βόλτα μας στον πεζόδρομο, στην αρχή του, θα βρούμε το μαγέρικο Hadjibaba και λίγο πιο κάτω θα γευτούμε τα πιο νόστιμα καζάν ντιπί και ασουρέσες στο γνωστό Hadjibekir. Στη συνέχεια θα συναντήσουμε το νεοκλασικό μεγαλείο του Πέραν, που έγινε γνωστό και από τη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου. Η ευρύτερη περιοχή ονομάζεται Beiyoğlou, εδώ βρίσκονται οι αγορές των ψαριών και τα μεζεδοπωλεία, οι αγορές των λουλουδιών και η περιοχή σφύζει από νεανική ζωή λόγω των μπαρ που υπάρχουν εκεί.

Ένα μικρό Παρίσι γεμάτο brasserie θα βρείτε ακριβώς πίσω από τον Γαλατά. Φτάνοντας στη Γέφυρα του Γαλατά και στην άκρη του Κεράτιου Κόλπου θα δούμε δεκάδες Τούρκους να ψαρεύουν.

Καθώς προσπερνάμε τη γέφυρα φτάνουμε στην περιοχή του Εminοnü με το Γενί Τζαμί. Εκεί βρίσκουμε και την Αιγυπτιακή Αγορά ή αλλιώς Σιμίρ Τσαρσί, όπου μπορούμε να αγοράσουμε και να μυρίσουμε τα διάφορα μπαχαρικά που υπάρχουν από παστουρμάδες μέχρι τα κύμινα και τα σαφράν. Θα δούμε επίσης διάφορα λαχανικά αποξηραμένα που συνθέτουν μια εικόνα γεμάτη πολυχρωμία που αποτυπώνεται στη μνήμη μας. Εδώ θα βρούμε και την μοναδική ελληνική ταβέρνα που έχει μείνει, την «Ταβέρνα του Παντελή». Θα νοσταλγήσουμε παλιές εποχές και θα γευτούμε τα ορεκτικά που μας προσφέρει.

window 5204794 1920

Η συνέχεια μας φέρνει στο ιστορικό κέντρο της Πόλης, με την πλατεία Sultanahmet, το Μπλε Τζαμί, τον Ιππόδρομο, το Top Kapi και φυσικά την Αγιά Σοφιά. Ένα μείγμα συναισθημάτων προκαλεί αυτός ο μεγάλος ιστορικός και θρησκευτικός χώρος για όλους τους Χριστιανούς που την επισκέπτονται. Από απέναντι της μπορούμε να δούμε το στίγμα του Ισλάμ με το Μπλε Τζαμί.

istabul hagia sofia AdobeStock 322939482

Κάπου εδώ θα βρούμε τις προβλήτες που δένουν τα πλοία καθώς και τις γραμμές από όπου περνούσε κάποτε το θρυλικό Όριαν Εξπρές. Ο εντυπωσιακός Ιππόδρομος και η Βασιλική Κινστέρνα του Ιουστινιανού θα σας μαγέψουν. Οι κατακόμβες και το παλιό υδραγωγείο σας δίνουν μια αίσθηση που ταιριάζει γάντι με την κλασσική μουσική που ακούγεται στον χώρο από τα ηχεία.

raimond klavins ttFYucu0z5M unsplash

Κατηφορίζουμε έπειτα προς το μεγαλύτερο κλειστό παζάρι της Πόλης, το Καπαλί Τσαρσί. Εδώ μπορείτε να βρείτε τα πάντα - από χρυσαφικά μέχρι και πασούμια - καθώς αποτελείται από 64 δρόμους και 4.000 μαγαζι. Κάντε μια στάση και στο Cajaloglou Hamami, ένα παραδοσιακό χαμάμ από μαρμάρινους θόλους που θα σας κάνει να δείτε την Πόλη διαφορετικά.

omar tursic 4D5xKxHJmZM unsplash

Συνεχίζουμε προς το Ντολμά Μπαχτσέ: Το τελευταίο Οθωμανικό παλάτι και έπειτα κατοικία του Κεμάλ Ατατούρκ διαθέτει 285 δωμάτια, ένας μυθικός πολυέλαιος και απίστευτης χλιδής αντίκες, πιάνα και πίνακες.

dolmabahce palace 2805839 1920