Ένα ανεπανάληπτο ταξίδι πολιτισμού μέσα από τα καλύτερα μουσεία της Αθήνας
Στην Αθήνα, μια πόλη μεγάλης ιστορίας και πολιτισμού, που εξελίσσεται συνεχώς και χτίζει το δυναμικό προφίλ μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης, η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της προβάλλεται, με τρόπο θαυμαστό, στα εξαιρετικά μουσεία της. Σύγχρονες οάσεις πολιτισμού, κάθε ένα από τα μουσεία της Αθήνας, μετατρέπονται σε πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της ελληνικής πρωτεύουσας και αποκαλύπτουν πως η σύγχρονη Αθήνα, είναι ένας ελκυστικός προορισμός παγκόσμιου μουσειακού ενδιαφέροντος, έτοιμος να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις.
Μουσείο Ακρόπολης
Απέναντι ακριβώς από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στη συμβολή των πεζοδρόμων Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το διασημότερο μουσείο της Αθήνας και ένα από τα κορυφαία μουσεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που αντικατέστησε εκείνο που βρισκόταν στην κορυφή του ιερού βράχου, εγκαινιάστηκε το 2009 και είναι ένα αριστούργημα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, με την εντυπωσιακή κρυστάλλινη του όψη, που εκμεταλλεύεται με τρόπο θαυμαστό το άπλετο φως της Αθήνας, διευκολύνοντας, παράλληλα, την οπτική επαφή με τα κορυφαία μνημεία του βράχου. Το εκθεσιακό πρόγραμμα του νέου Μουσείου Ακρόπολης περιλαμβάνει, κυρίως, πέντε συλλογές με ευρήματα από τις κλιτύες του ιερού βράχου, της αρχαϊκής, κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου. Εκτός από τις πέντε πρωτότυπες Καρυάτιδες του Ερεχθείου, που εκτίθενται σε έναν μικρό εξώστη, στο δεύτερο επίπεδο, το ενδιαφέρον όλων συγκεντρώνεται στον τελευταίο όροφο, που αφιερωμένος, εξολοκλήρου, στον Παρθενώνα και τον γλυπτό διάκοσμο του, περιλαμβάνει μια ορθογώνια γυάλινη αίθουσα, που έχει τις ίδιες διαστάσεις και προσανατολισμό με το υπέροχο μνημείο. Πρωτότυπα κομμάτια, αλλά και αντίγραφα των περίφημων γλυπτών από τα αετώματα, τις μετόπες και τη ζωφόρο του ναού, παρουσιάζονται με τρόπο αριστοτεχνικό, σα να βρισκόμασταν μέσα στο ίδιο το μνημείο, αποκαλύπτοντας, για μια ακόμα φορά, πως στην περίπτωση του Παρθενώνα, οι τέχνες κι ο ελληνικός πολιτισμός έφτασαν στο αποκορύφωμα τους, μετατρέποντας τον Παρθενώνα σε οικουμενικό πολιτιστικό σύμβολο. Στο δεύτερο επίπεδο μια ολιγόλεπτη στάση στο καφέ- εστιατόριο του μουσείου, με την εκπληκτική θέα προς την Ακρόπολη, θα αποζημιώσει τις αισθήσεις, προσφέροντας μια εμπειρία, που θα μείνει αλησμόνητη στον καθένα.
Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο
Το Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία ολόκληρου του κόσμου. Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, σταδιακά απέκτησε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν σε κάθε επισκέπτη ένα μοναδικό πανόραμα του Αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, από τις αρχές της προϊστορίας, έως και την ύστερη αρχαιότητα. Τα παγκοσμίου φήμης κυκλαδικά ειδώλια, της αφαιρετικής νοοτροπίας, η μυκηναϊκή χρυσή προσωπίδα του βασιλιά Αγαμέμνονα και οι περιβόητες πινακίδες Γραμμικής Β από την Πύλο, καθώς και ο καταπληκτικός γεωμετρικός αμφορέας του Διπύλου, μαζί με την εξαιρετική συλλογή κούρων και κορών της κλασικής αρχαιότητας και το μπρούτζινο άγαλμα του Δία-Ποσειδώνα και τον μικρό αναβάτη – τζόκεϊ της ελληνιστικής εποχής, μεταξύ άλλων αριστουργημάτων της ελληνικής τέχνης, μαρτυρούν την καλλιτεχνική διάνοια των αρχαίων Ελλήνων και συγκλονίζουν τις αισθήσεις.
Παλαιά Βουλή. Εθνικό και ιστορικό μουσείο Αθηνών
Επί της οδού Σταδίου, στην πλατεία Κολοκοτρώνη βρίσκεται το Εθνικό Ιστορικό μουσείο Αθηνών, ένα από τα ωραιότερα και πιο εμπεριστατωμένα μουσεία της ελληνικής ιστορίας. Το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο, χτίστηκε το 1834 για να αποτελέσει κατοικία ενός πλούσιου Αθηναίου εμπόρου. Η ελληνική κυβέρνηση, που μόλις τότε είχε καθιερωθεί ως θεσμός, αγόρασε το μέγαρο το 1837 για να χρησιμεύσει ως επίσημη κατοικία του βασιλικού ζεύγους Όθωνα Αμαλίας, ενώ, αργότερα, το κτίριο αποτέλεσε χώρο συνεδριάσεων της Βουλής και πρώτη έδρα του ελληνικού κοινοβουλίου, γεγονός που δικαιολογεί την προσωνυμία του κτιρίου ως Παλαιά Βουλή. Από τη δεκαετία του ‘60 και εφεξής, το κτίριο μετατράπηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, ένας σημαντικός χώρος ιστορικής μνήμης, αλλά και κατάλληλη στέγη για σημαντικές εκδηλώσεις πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου. Μέσα από σπουδαία εκθέματα στις 13 αίθουσες του μουσείου, παρουσιάζεται, με χρονολογική σειρά, η ιστορική πορεία του νεότερου Ελληνισμού, από την Άλωση της Κων/πόλης το 1453 ως τον Έλληνο - ιταλικό πόλεμο του 1940 και επιτυγχάνεται, στο έπακρο, η διαφύλαξη και η προβολή των κειμηλίων, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας.
Μουσείο Μπενάκη
Στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και Κουμπάρη, στο κέντρο της Αθήνας και στις υπώρειες του Κολωνακίου, βρίσκεται το Μουσείο Μπενάκη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της ελληνικής πρωτεύουσας. Το κτίριο, που αποτέλεσε κατοικία του μεγαλέμπορου Αντώνη Μπενάκη, μετά τον ερχομό του στην Αθήνα από το Κάιρο της Αιγύπτου το 1910, εξωραΐστηκε κατάλληλα, προκειμένου να στεγάσει την τεράστια συλλογή έργων τέχνης, διαφόρων περιόδων, του ιδιοκτήτη του και να αποκτήσει τον πρωτοποριακό μουσειακό χαρακτήρα του κτιρίου, που το καθιστά εξαιρετικά δημοφιλές ως τις μέρες μας. Οι επεκτάσεις των εκθεσιακών του χώρων συνεχίστηκαν, με επιτυχία, και τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα το κτίριο – μουσείο να φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, κειμήλια σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων και τις περίφημες ιδιωτικές συλλογές πλούσιων Αθηναίων, όπως τη συλλογή Κυριαζή, Ελένης Σταθάτου κα. Η μεγάλη επέκταση μεταξύ 1989 – 1997, στο βόρειο τμήμα του κτιρίου, είχε σαν αποτέλεσμα να προστεθεί μια νέα πτέρυγα πέντε ορόφων, με εντυπωσιακές εκθέσεις Ελληνικών συλλογών, που φτάνουν τα 40.000 έργα και παρουσιάζουν τον ελληνικό κόσμο από την αρχαιότητα ως το 1922.
Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης
Το κομψό νεοκλασικό κτίριο επί της λεωφόρου βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου, είναι από τα σημαντικά έργα του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Το κτίριο αποτέλεσε κατοικία της μεγαλοαστικής οικογένειας του Όθωνα και Αθηνάς Σταθάτου, έως το 1938. Στο υπέροχο μέγαρο, συνδυάστηκαν ελληνικά και ρωμαϊκά αρχιτεκτονικά στοιχεία στην διακόσμηση της εξωτερικής του όψης, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η κλιμακωτή του είσοδος αναγεννησιακού ρυθμού και η διώροφη τοξωτή πρόσοψή του. Διατηρούνται, έως σήμερα, οι γύψινες διακοσμήσεις, οι πολυέλαιοι και τα τζάκια της εσωτερικής του διακόσμησης. Το κτίριο αγοράστηκε από την Ελληνική Εταιρεία Δημοσίου το 1982, ανακαινίστηκε θαυμάσια και αποτέλεσε τη δεύτερη πτέρυγα του μουσείου Κυκλαδικής τέχνης – Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή. Στεγάζει μόνιμες συλλογές με περίπου 3.000 αντικείμενα Κυκλαδικής, αρχαίας Ελληνικής και Κυπριακής τέχνης, που εντυπωσιάζουν με την καλλιτεχνική αρτιότητα και αισθητική τους κάθε επισκέπτη.
Πολεμικό Μουσείο
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σύγχρονο κτίριο, τριγυρισμένο από μεγάλο κήπο και πολλά δέντρα, στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με Ριζάρη. Στην αυλή του Πολεμικό Μουσείου, που εγκαινιάστηκε το 1975 και αποτελεί το ωραιότερο δείγμα αρχιτεκτονικού μοντερνισμού σε όλη την Αθήνα, εκτίθενται διαφορά αεριωθούμενα (τζετ) της Πολεμικής Αεροπορίας και τανκς του ελληνικού στρατού, ενώ στις πολυάριθμες αίθουσες στο εσωτερικό του, παρουσιάζονται πολεμικά εκθέματα, εξαρτήματα, όπλα και στρατιωτικές στολές, λάβαρα και στρατιωτικά χειρόγραφα και έγγραφα, που ξεδιπλώνουν τις σημαντικότερες και πιο ένδοξες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, μέσα από τα πολεμικά κατορθώματα των Ελλήνων στο πέρασμα των αιώνων. Ένας υπέροχος υπαίθριος χώρος στο κέντρο του μουσείου, προσφέρεται για στιγμές χαλάρωσης και αναψυχής, σε ένα μουσείο, που αποτελεί ένα ζωντανό ντοκουμέντο της πολυκύμαντης ελληνικής ιστορίας.
Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο
Επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και πλάι στο Πολεμικό Μουσείο, βρίσκεται το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής κτίριο, στην περίφημη βίλα Ιλίσια, που ανήκε στη Δούκισσα της Πλακεντίας, τη Γαλλίδα φιλέλληνα Sophie de Marbois Lebrun ducesse de Plaisance. Κτίστηκε την περίοδο 1840-1848, ως χειμερινή κατοικία της Δούκισσας και είναι ρυθμού φλωρεντινού. Όταν χτίστηκε, υπό την εποπτεία του περίφημου αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, το οίκημα ήταν υπερυψωμένο και είχε θέα προς την κοιλάδα του Ιλισού ποταμού. Μετά το θάνατο της Δούκισσας, μετατράπηκε στο βυζαντινό μουσείο, παρουσιάζοντας, έκτοτε, την τέχνη και την αρχιτεκτονική της χριστιανικής θρησκείας, από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, (4ος μ.Χ.), έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η επέκταση και η ανακαίνιση του μουσείου, που εξακολουθεί να συγκινεί κάθε επισκέπτη.