10 Κάστρα - στολίδια της Ευρώπης
01 Δεκέμβριος 2021

10 Κάστρα - στολίδια της Ευρώπης

Έχετε αναρωτηθεί εάν αυτά που ακούγαμε και αργότερα βλέπαμε σε ταινίες  μικροί  ήταν μόνο θρύλοι και παραμύθια ή είχαν και μία δόση αλήθειας μέσα τους; Κάστρα και ιππότες, δράκοι, Βασιλείς και μάχες. Ίσως κάποια να ήταν φανταστικά και κάποια άλλα όχι!

Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως οι θρύλοι από τον Μεσαίωνα παραμένουν ζωντανοί μαζί με τα Κάστρα τα οποία άντεξαν στο πέρας του χρόνου. Κάποια από αυτά, στολίζουν τις Ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας τες μια πιο «Ιπποτική» πνοή.

 

1. Κάστρο Trakai, Λιθουανία

castle 5068706 1920

Ένα μαγευτικό καταπράσινο τοπίο με λίμνες και μικρά δεντρόφυτα νησάκια είναι το μέρος όπου κάθε γαλαζοαίματος θα ήθελε να χτίσει το κάστρο του. Μεταξύ του 14ου και 15ου αιώνα σε ένα από τα νησιά της λίμνης Galvė ο Μέγας Δούκας Kęstutis της Λιθουανίας ξεκίνησε την κτίση του, ενώ ολοκληρώθηκε από τον γιο του Vytautas και θεωρείται ένα εξαιρετικό δείγμα μεσαιωνικής αμυντικής αρχιτεκτονικής, καθώς η στάθμη του νερού της λίμνης εκείνη την εποχή ήταν 2 μέτρα ψηλότερη. Με λιτό εσωτερικό, θα μπορέσετε να δείτε τα δωμάτια και τις αίθουσες, να περπατήσετε γύρω από το κάστρο και φυσικά να επισκεφθείτε τις εκθέσεις του. Το μουσείο περιλαμβάνει 400.000 εκθέματα τα οποία θα σας μεταφέρουν σίγουρα πίσω στο χρόνο.

 

2. Κάστρο Malbork, Πολωνία

poland 1104042 1920

Το Malbork, ένα από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα της Πολωνίας βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Nogat κοντά στη Βαλτική θάλασσα. Ανήκει στο Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών, ένα από τα τρία ιπποτικά τάγματα που συμμετείχαν στις Σταυροφορίες μαζί με τους Ναϊτες και το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη. Ξεκίνησε τον 14ο αιώνα ώς μοναστήρι, έγινε σύντομα όμως φανερό πως δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες και έτσι ξεκίνησε μια επέκταση που διήρκησε περίπου σαράντα χρόνια, μετατρέποντας το από απλό μοναστήρι σε ένα πολύ καλά οχυρωμένο και μεγάλο κάστρο. Θα χρειαστείτε 2,5-3 ώρες για να το δείτε μιας και όντας καλοδιατηρημένο σας δίνει απλόχερα την δυνατότητα να εξερευνήσετε την τεράστια αίθουσα της τραπεζαρίας με τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια και τους πάγκους, τα δωμάτια, τα μαγειρεία, τον μύλος, το ζυθοποιείο, τους στάβλους την εκκλησία και τα παρεκκλήσια.. Διαθέτει επίσης μουσείο με εικόνες, πανοπλίες, αγάλματα, νομίσματα, έκθεση όπλων και πολλά πολλά ακόμα εκθέματα.

 

3. Κάστρο Mont Saint-Michel, Γαλλία

mont st michel 54806 1920

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα στη Γαλλία είναι αυτό το Mont Saint-Michel. Ένα κάστρο - Μοναστήρι - χτισμένο πάνω σε ένα μικρό νησάκι σε έναν όμορφο κόλπο στη Νορμανδία, στις εκβολές του ποταμού Couesnon πλέον αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Χτίστηκε τον 8ο αιώνα από τον επίσκοπο Aubert ο οποίος βασίστηκε πάνω σε ένα όραμα που είδε, όπου ο Αρχάγγελος Μιχαήλ του υπέδειξε να χτίσει έναν τόπο λατρείας στις εκβολές του Couesnon. Ο Aubert αρχικά δεν έδωσε σημασία αλλά ο Αρχάγγελος τον επισκέφθηκε ξανά κάνοντάς του μια τρύπα στο κεφάλι για να του το υπενθυμίσει. Στη βασιλική εκκλησία Saint-Gervais που βρίσκεται στην κοντινή πόλη Avranches μπορείτε να δείτε το κρανίο του Aubert με την ουλή του Αρχαγγέλου. Μέσα στο πέρας του χρόνου αυτό το κάστρο νεογοτθικού ρυθμού, έχει δεχτεί πολλές παρεμβάσεις. Μία από αυτές είναι οι επάλξεις που προστέθηκαν πολύ αργότερα για να εμποδίσουν την εισβολή των Άγγλων. Κάνοντας μια βόλτα στα παλιά μαγαζάκια και στα δρομάκια του κάστρου, θα σας κάνουν να καταλάβετε την τότε ζωή μέσα από τα τείχη.

 

4. Κάστρο Bojnice, Σλοβακία

slovakia 5922562 1920

 

Σε έναν μικρό λόφο πάνω από την πόλη Bojnice, δεσπόζει το κάστρο της πόλης. Η πρώτη αναφορά για την ύπαρξη του κάστρου βρίσκεται σε έγγραφα του Αβαείου Zobor του 1113. Αρχικά ήταν ξύλινο και σταδιακά χτίστηκε από πέτρα από την οικογένεια Πόζναν τον 13ο αιώνα. Ο Κόμης Γιαν Φράντισεκ Πάλφι απέκτησε το κτήμα με το κάστρο το 1852. χρησιμοποιώντας ως πρότυπα τα γαλλικά γοτθικά κάστρα , το παπικό παλάτι στην Αβινιόν, τα γοτθικά κάστρα του Τιρόλου και την πρώιμη αναγεννησιακή ιταλική αρχιτεκτονική έδωσε μία άλλη «πνοή» στο κάστρο. Η ανοικοδόμηση κράτησε περίπου είκοσι δύο χρόνια, ωστόσο ο Πάλφι δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο καθώς πέθανε δυο χρόνια πριν τελειώσει. Πλέον το κάστρο αποτελεί μέρος του Εθνικού Μουσείου της Σλοβακίας.

 

5. Κάστρο Eilean Donan, Σκωτία

eilean donan 5570684 1920

Σε ένα μικρό νησάκι μέσα σε μια λιμνοθάλασσα στα Highlands της Σκωτίας, με μοναδική συνδεσιμότητα με τη στεριά μέσω μίας στιβαρής πέτρινης γέφυρας θα βρείτε το κάστρο Eilean Donan. Το σκωτσέζικο τοπίο σε συνδυασμό με την λιτότητα του κάστρου το κάνουν ένα από τα δημοφιλέστερα κάστρα του Ηνωμένου Βασιλείου. Εδ’ω γυρίστηκαν οι ταινίες Highlander, James Bond – The world is not enough, The New Avengers και Loch Ness. Πρωτοκατοικήθηκε γύρω στον 6ο αι. αλλά πήρε τη μορφή του οχυρωμένου κάστρου τον 13 αι. Το 1719 ένα μέρος του καταστράφηκε και παρέμεινε έτσι μέχρι το 1911 όταν ο αντισυνταγματάρχης John MacRae-Gilstrap αγόρασε το νησί. Μετά από είκοσι περίπου χρόνια εργασιών το κάστρο ξανάνοιξε το 1932 και έκτοτε λειτουργεί και ως κέντρο όπου μπορούν να παντρευτούν όσοι θέλουν έναν βασιλικό γάμο.

 

6. Κάστρο Aggstein, Αυστρία

architecture 3080444 1920

Περιτριγυρισμένο από καταπράσινους λόφους, στις όχθες του Δούναβη και χτισμένο τον 12ο αι. από την οικογένεια Kuenrings βρίσκεται το Κάστρο Aggstein. Το 1429 πέρασε στην ιδιοκτησία του Jörg Scheck vom Wald. Επί της εποχής του το κάστρο έγινε γνωστό ως «το δάσος του τρόμου» καθώς ο Scheck λήστευε τα εμπορικά πλοία που περνούσαν από το Δούναβη. Έναν αιώνα αργότερα οι Οθωμανοί του βάζουν φωτιά και το 1606 η νέα ιδιοκτήτης ξεκινά την ανακαίνισή του. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο κάστρο γίνονται διάφορα φεστιβάλ, δημιουργικά εργαστήρια όπου μπορείτε για παράδειγμα να φτιάξετε το δικό σας μαχαίρι από οψιδιανό αλλά και κυνήγι θησαυρού.

 

7. Κάστρο Visconteo, Ελβετία

ponte visconteo 6632161 1920

Δεν θεωρείται ένα εντυπωσιακό κάστρο όπως τα έχουμε συνηθίσει όμως αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι πως χτίστηκε και σχεδιάστηκε από τον  Leonardo Da Vinci. Βρίσκεται στην πόλη Λοκάρνο κοντά στα σύνορα με την Ιταλία και χτίστηκε τον 12ο ή 13ο αιώνα. Κατά την περίοδο των πολέμων με το Μιλάνο, χτίστηκε το Rivellino από τον Leonardo Da Vinci, δηλαδή ένα αμυντικό προπύργιο. Θεωρείται η μοναδική στρατιωτική κατασκευή του Da Vinci με πενταγωνικό σχήμα και τείχος πάχους κοντά στα 4 μέτρα που δεν έχει υποστεί καμία μετατροπή μέχρι σήμερα και μελετάται ως παράδειγμα αναγεννησιακής πολεμικής τεχνολογίας. Πάνω από τα σημεία όπου βρισκόντουσαν τα κανόνια υπήρχε ειδικό σύστημα εξαερισμού για τις αναθυμιάσεις από την πυρίτιδα, κάτι αυτονόητο για εμάς τώρα, αλλά όχι τον 16ο αιώνα. Το κάστρο πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

 

8. Κάστρο Örebro, Σουηδία

castle 4726732 1920

Ο κάστρο Örebro που πήρε το όνομα του από την πόλη όπου βρίσκεται είναι ένα ογκώδες, ψηλό πέτρινο κτίριο μέσα στον ποταμό Svartan, ο οποίος του δίνει την αίσθηση μιας μεγάλης τάφρου. Από το συγκεκριμένο κάστρο έχουν περάσει πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σουηδίας. Μπορείτε να κάνετε βόλτες από τα υγρά, σκοτεινά μπουντρούμια του κάστρου για αιχμαλώτους πολέμου, κλέφτες και μάγισσες μέχρι τις υπέροχες αίθουσες που χτίστηκαν για τους βασιλιάδες. Υπολογίζεται πως χτίστηκε κάπου το μεσαίωνα, ενδεχομένως τον 14ο αι. Το σίγουρο είναι πως στην πορεία δέχθηκε πολλές παρεμβάσεις μια εκ των οποίων του έδωσε ένα αναγεννησιακό ύφος ενώ στη συνέχεια υιοθέτησε ένα πιο λιτό κλασικό στυλ. Τον 19ο αι. έγινε προσπάθεια να αποκατασταθεί το αναγεννησιακό του ύφος.

 

9. Κάστρο Bled, Σλοβενία

the needle 2746877 1920

Το κάστρο Bled δεσπόζει στην κορυφή ενός ψηλού απότομου βράχου στις όχθες της ομώνυμης λίμνης. Η θέα στο μαγευτικό καταπράσινο τοπίο με τη λίμνη αλλά και τα χιονισμένα βουνά γύρω γύρω αξίζουν να τα επισκεφτείτε. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κάστρα της Σλοβενίας και μια από τις καλύτερα διατηρημένες ακροπόλεις της χώρας με τις πρώτες αναφορές για αυτό να τις συναντάμε το 1011. Το κάστρο με τα χρόνια υπέστη μεγάλες καταστροφές από φυσικά φαινόμενα όπως από δυο κεραυνούς οι οποίοι προκάλεσαν φωτιά αλλά και έναν σεισμό που το κατέστησε μη ασφαλή για κατοίκηση. Οι τελευταίες, πιο πρόσφατες, επιδιορθώσεις έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολα επισκέψιμο από τους τουρίστες. Στο κάστρο πέραν των διάφορων αιθουσών μπορείτε επίσης να δείτε το πιεστήριο με ένα ακριβές αντίγραφο ξύλινης πρέσας Gutenberg όπου έκαναν διάφορες εκτυπώσεις, το κελάρι των κρασιών, το παρεκκλήσι με τις τοιχογραφίες κ.α.

 

10. Κάστρο Dunluce, Ηνωμένο Βασίλειο - Βόρεια Ιρλανδία

dunluce castle 4435862 1920

Το Dunluce αποτελούσε δημοφιλή τοποθεσία για τους πρώτους χριστιανούς και τους Βίκινγκς. Χτισμένο πάνω σε έναν βράχο, προστατεύεται από τις τρεις πλευρές του με απότομο γκρεμό που σε συνδυασμό με την άγρια θάλασσα και το τραχύ τοπίο το κάνουν να έχει μια μοναδική απόκοσμη ομορφιά. Το αρχικό κάστρο χρονολογείται γύρω στον 13ο αι. ωστόσο τα περισσότερα ερείπια ανήκουν κυρίως στον 16ο και τον 17ο αιώνα. Επικοινωνούσε με τη στεριά με μια πέτρινη γέφυρα που πλέον έχει αντικατασταθεί από μια πιο σύγχρονη. Το Dunluce έχει συνδέσει το όνομά του με ιστορίες και μύθους σκοτεινών πνευμάτων που κατοικούν στους διαδρόμους του. Αν είστε θαρραλέοι μείνετε μέχρι αργά για να δείτε το ήλιο να δύει πίσω από τους πύργους.