Σπέτσες
28 Ιούλιος 2021

Σπέτσες. Διάχυτος κοσμοπολιτισμός και αύρα αρχοντιάς στα νερά του Αργοσαρωνικού

Στα γαλάζια νερά του Αργοσαρωνικού, σε κοντινή απόσταση με την Αθήνα και τον Πειραιά, βρίσκονται οι Σπέτσες, το πανέμορφο ελληνικό νησί της μακραίωνης ναυτικής παράδοσης και της  αρχοντικής φινέτσας. Η Πιτυούσα (πευκόφυτη), όπως ήταν γνωστές οι Σπέτσες στις αρχαίες πηγές, είναι, αναμφισβήτητα, ένα αρχοντικό νησί, με ιδιαίτερη ιστορία και πολιτιστική κουλτούρα και, δίκαια, απολαμβάνουν τον τίτλο του πιο κοσμοπολίτικου νησιού του Αργοσαρωνικού, καθώς το νησί αποτελεί πόλο έλξης και προσφιλή προορισμό των απανταχού εφοπλιστών και Vips, που κάθε χρόνο παρελαύνουν στις μαγευτικές τοποθεσίες του νησιού.

Πέρα, όμως, από τις πολλές κοσμικές παρουσίες διεθνούς φήμης  και τα λαμπερά φλας των paparazzi, που αντανακλούν τον φινετσάτο και  αριστοκρατικό χαρακτήρα των Σπετσών, το νησί είναι ένα από τα αληθινά « διαμάντια» του Αργοσαρωνικού, με καταπληκτικές θάλασσες και παραλίες και μια κομψότατη πόλη, που ακτινοβολεί από εκλεπτυσμένη αρχοντιά.  Τα στοιχεία αυτά  αναδεικνύουν, με περισσή επιτυχία, την μαγευτική αύρα των  Σπετσών και φτιάχνουν ένα ταξιδιωτικό κολλάζ εικόνων και εμπειριών, ικανών να συγκινήσουν και να μαγέψουν τον καθένα.

Η Ντάπια και η γειτονιά της. Αριστοκρατική φινέτσα και αρχοντιά

Spetses Ntapia AdobeStock 164982800 1

 

Καθώς το πλοίο προσεγγίζει τις Σπέτσες, η πρώτη εικόνα του νησιού είναι η όμορφη πόλη, με τα υπέροχα αρχοντικά, χτισμένα πάνω στα νερά του λιμανιού. Αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται στο νησί. Έτσι, η εξερεύνηση στην πόλη των Σπετσών γίνεται εύκολα με τα πόδια, μέσα από γοητευτικές διαδρομές στα πλακόστρωτα δρομάκια της όμορφης νησιωτικής πολιτείας, που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνουν, σιγά σιγά, το νήμα της ιστορικής μνήμης και της ξεχωριστής πολιτιστικής κουλτούρας του νησιού. Οι Σπέτσες, ιστορικά, ήταν πάντοτε ένα νησί απόλυτα συνδεδεμένο με τη θάλασσα και τα πλοία. Οι Σπετσιώτες ναυτικοί πλούτισαν από την ναυπηγική και τις θαλάσσιες μεταφορές, καθιστώντας το νησί τους, ως μια από τις μεγαλύτερες και πιο υπολογίσιμες ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας. Δείγμα της οικονομικής ακμής και της ευμάρειας, που γνώρισαν οι Σπέτσες, στην μακραίωνη ιστορική τους διαδρομή, αποτελούν τα επιβλητικά καπετανόσπιτα, που στέκουν περήφανα πάνω από την προκυμαία, καθώς και οι πολυάριθμες άγκυρες και τα κανόνια της Επανάστασης, που βρίσκονται διάσπαρτα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Η Ντάπια ήταν φρούριο και προμαχώνας του λιμανιού, την εποχή της Επανάστασης και το γεγονός αυτό δικαιολογεί την παρουσία των κανονιών, που, μολονότι σήμερα έχουν έναν καθαρά διακοσμητικό ρόλο, απέτρεπαν, για αιώνες, τους εισβολείς, από το να κατακτήσουν το νησί και αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες ιστορικής μνήμης των Σπετσών. Μπροστά από τις παλιές οχυρώσεις της Ντάπιας, βρίσκεται, προστατευμένο από την προβλήτα, το λιμανάκι, όπου δένουν τα χαρακτηριστικά ασπροκόκκινα θαλάσσια ταξί. Όμορφη και, εξόχως, γραφική, η Ντάπια αποτελεί σημείο αφετηρίας για τη διαδρομή προς την  πλατεία Ωρολογίου, γύρω από την οποία βρίσκεται το εμπορικό κέντρο της πόλης, γεμάτο με κάθε λογής μαγαζιά, που προσδίδουν στην πόλη ένα πολύχρωμο και πολύβουο χαρακτήρα. Το περίφημο Ρολόι, που δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία, αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής και εντυπωσιάζει με την ομορφιά του.

Μία σειρά από πανέμορφα αρχοντικά κοσμούν την πόλη των Σπετσών και ξεπροβάλλουν μπρος στα μάτια κάθε επισκέπτη, ανάμεσα σε βοτσαλωτά πεζοδρόμια, ανθισμένα μπαλκόνια, και μόνιππα αμαξάκια, που διασχίζουν τα γραφικά δρομάκια, διατηρώντας, μέσα σε όλα τα άλλα, τη ρομαντική φινέτσα των Σπετσών. Υπέροχα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, τα αρχοντικά αυτά, που ανήκαν στις πιο επιφανείς προσωπικότητες των Σπετσών και τους μεγάλους ευεργέτες του ελληνικού έθνους, εντυπωσιάζουν, με τα ξύλινα μπαλκόνια τους και τους φροντισμένους ολάνθιστους τους κήπους, την ώρα που τα διακοσμητικά μοτίβα στις προσόψεις τους, προδίδουν την έμφυτη καλαισθησία των ιδιοκτητών τους. Μέσα στον ελκυστικό  λαβύρινθο από βοτσαλωτά δρομάκια, ξεχωρίζει το αρχοντικό Νηίθ, του Σπετσιώτη ευπατρίδη Σωτήριου Ανάργυρου, στον οποίο το νησί οφείλει, μεταξύ άλλων και την παρουσία του εκπληκτικού ξενοδοχείου « Ποσειδώνιο», που στέκει, έως σήμερα, επιβλητικό, στην βόρεια πλευρά της Ντάπιας, μπροστά από την πλατεία, με το άγαλμα της Μπουμπουλίνας στο κέντρο της.

Το θρυλικό αυτό ξενοδοχείο, έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο κοσμοπολίτικου αρχοντικού, ολόκληρου του νησιού και αποτελεί την πιο εμβληματική εικόνα των Σπετσών. Το Ποσειδώνιο είναι, αναμφισβήτητα, ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, που χτίστηκε το 1914, μετά από χορηγία του Ανάργυρου, επηρεασμένο, σαφώς, από το αρχιτεκτονικό στιλ των ξενοδοχείων της Κυανής Ακτής, στη Γαλλική Ριβιέρα. Το ξενοδοχείο έδωσε, αληθινά, πνοή στο πανέμορφο νησί, δημιουργώντας ένα  τουριστικό ρεύμα, άνευ προηγούμενου, καθώς λειτούργησε ως πόλος έλξης για το κοσμοπολίτικο κοινό της εποχής του. Σήμερα, πλήρως ανακαινισμένο, με την εκπληκτική εσωτερική του διακόσμηση και τους περίφημους εξώστες του, εξακολουθεί να καταπλήσσει τον καθένα, με την αρχοντική φινέτσα του, φιλοξενώντας επιφανείς προσωπικότητες του εγχώριου και διεθνούς jet set.

Στον Άγιο Νικόλαο, την Κουνουπίτσα και το Καστέλι

 

Spetses town AdobeStock 351186393 1

Αφήνοντας πίσω την Ντάπια, μέσω του παραλιακού δρόμου, η διαδρομή μας οδηγεί μπροστά στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, πάνω, κυριολεκτικά, στην ομώνυμη, γραφική παραλία. Το μοναστήρι, που συνδέεται με ένδοξες στιγμές της ελληνικής ιστορίας και επανάστασης, είναι ένα αληθινό στολίδι εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και τέχνης. Η μονή ιδρύθηκε το 1700 και διατηρεί, ως σήμερα, αναλλοίωτη τη γραφικότητα της. Μια περιποιημένη, γεμάτη λουλούδια  αυλή κι ένα εκπληκτικό βοτσαλωτό δάπεδο, στο προαύλιο του μοναστηριού, υποδέχεται κάθε επισκέπτη, ενώ οι εικόνες, οι τοιχογραφίες και τα κειμήλια στο εσωτερικό του ναού, καταφέρνουν να μεταδώσουν την αίσθηση της κατανυκτικοτητας και της πνευματικής μυσταγωγίας.

Στην γειτονιά της Κουνουπίτσας, έμεναν παλιά οι ψαράδες του νησιού, για αυτό, εδώ, τα παλιά σπίτια είναι πιο απλοϊκά. Ο λαϊκός χαρακτήρας των σπιτιών αυτών δεν αφαιρεί, σε τίποτα, την αρχιτεκτονική καλαισθησία τους, αφού τα περισσότερα από αυτά, είναι, σήμερα, πλήρως αναπαλαιωμένα και φιλοξενούν, εντός τους, παραδοσιακές ταβέρνες, γραφικά καφέ και μπαράκια, με θέα τα καταγάλανα νερά του Αργοσαρωνικού. Οι λιτές προσόψεις των σπιτιών αυτών, προσδίδουν σε όλη την περιοχή έναν ατόφιο και  αυθεντικό νησιώτικο χαρακτήρα, στοιχείο που γίνεται πιο εμφανές στο Καστέλι, την παλιά πόλη των Σπετσών, εκεί όπου κείτονται τα υπολείμματα της εμβληματικής οχύρωσής της. Τα μικρά και απλοϊκά σπιτάκια, καθώς και τα ολόλευκα ξωκκλήσια, που ξεπροβάλλουν στην περιοχή, εξακολουθούν  να συγκινούν, κάθε επισκέπτη, με την ανεπιτήδευτη απλότητα και χάρη τους.

Παραλίες Σπετσών. Κοσμοπολιτισμός σε γαλάζια και πράσινη συμφωνία

 

Spetses Beach AdobeStock 376548357 1

Στις Σπέτσες, ακόμα και οι παραλίες αναδύουν έναν κοσμοπολιτισμό και είναι διάχυτες από την αύρα της εκλεπτυσμένης πολυτέλειας και χάρης. Απλωμένες κατά μήκος της ακτογραμμής, οι παραλίες των Σπετσών εμφανίζονται ανάμεσα σε όρμους και βραχώδεις  κολπίσκους, σε μια αρμονική συμφωνία του γαλάζιου με το πράσινο, καθώς τα πυκνά δάση από πεύκα ακουμπούν την ακροθαλασσιά και ρίχνουν τον ίσκιο τους στις χρυσές, βελούδινες αμμουδιές. Πολυσύχναστες και οργανωμένες από τη μια ή απομονωμένες και ερημικές από την άλλη, οι παραλίες των Σπετσών συνθέτουν τα κομμάτια ενός τοπίου, που με τη φυσική του ομορφιά κόβει, κυριολεκτικά, την ανάσα, την ώρα που πολυτελείς θαλαμηγοί, γιοτ και ιστιοφόρα, ελλιμενίζονται στα καταγάλανα νερά  βρίσκοντας φιλόξενο αρόδο σε ένα νησί, που μοιάζει με επίγειο παράδεισο.

Η παραλία της Αγίας Μαρίνας είναι η κοντινότερη παραλία στην πόλη και ιδιαίτερα δημοφιλής από τους επισκέπτες. Απολύτως οργανωμένη, προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, ενώ η βοτσαλωτή της αμμουδιά και τα πεύκα, που την περιβάλλουν, αναδεικνύουν, περισσότερο, τις φυσικές της χάρες. Άριστης οργάνωσης είναι και η παραλία των Αγίων Αναργύρων, με την πρόσβαση σε αυτήν να  επιτυγχάνεται οδικώς ή με το μεγάλο καΐκι, που δένει στην πλωτή προβλήτα. Η παραλία της Αγίας Παρασκευής, ίσως είναι η ομορφότερη παραλία του νησιού, με βότσαλο, άμμο και πεντακάθαρα, διαυγή νερά. Τα πεύκα στην περιοχή προσφέρουν τις απαραίτητες στιγμές δροσιάς, ενώ η παραλία αποτελεί την ιδανική επιλογή, για όλους όσοι αναζητούν ατελείωτες στιγμές αναψυχής. Δύο βοτσαλωτές παραλίες, που χωρίζονται από μια μικρή χερσόνησο, γαλαζοπράσινα νερά και βραχώδεις σπηλιές, συνθέτουν το τοπίο στην παραλία Λιγονέρι, την ώρα που στην παραλία Σχολές ή Καΐκι, ο ρυθμός και η ζωντάνια φτάνουν στο αποκορύφωμά τους, μέσα από τις άφθονες δραστηριότητες (θαλάσσια σπορ, μασάζ), που απογειώνουν τις αισθήσεις.

Τέλος, η επιλογή του γύρου των Σπετσών εν πλω, με κάποιο σκάφος της επιλογής σας, που δίνει την δυνατότητα επίσκεψης και ανακάλυψης ερημικών όρμων, κολπίσκων, σπηλαίων και απομονωμένων εξωτικών παραλιών, θα συμπληρώσει, ιδανικά, τον ταξιδιωτικό καμβά των ανεξάντλητων εκπλήξεων, που κρύβουν οι Σπέτσες και τις αναδεικνύουν, σε έναν προορισμό, που καταφέρνει να κερδίζει όλες τις εντυπώσεις.

Δείτε το προορισμό των Σπετσών εδώ