Ρόδος
02 Αύγουστος 2021

Ρόδος, Το νησί των Δωδεκανήσων με τη μεσαιωνική γοητεία

Όλα τα ελληνικά νησιά κρύβουν μέσα τους  μια ξεχωριστή γοητεία, που τα καθιστά ως  ιδανικούς προορισμούς διακοπών για επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το νησί της Ρόδου, το ακριτικό ελληνικό νησί των Δωδεκανήσων, στα ΝΑ όρια του Αιγαίου, με την μακραίωνη ιστορική υπόσταση της και την αναμφισβήτητη φυσική της ομορφιά.

Οι ελληνικοί μύθοι μαρτυρούν τη γοητεία που ασκούσε στη φαντασία των Ελλήνων, το ηλιόλουστο αυτό νησί. Όταν, μας λένε, ο Δίας μοίρασε τον κόσμο ξέχασε τον Ήλιο, που έλειπε. Όταν αυτός γύρισε και παραπονέθηκε για την αδικία, ο πατέρας των Θεών και των ανθρώπων, ήταν έτοιμος να ξανακάνει τη μοιρασιά. Όμως ο Ήλιος τον σταμάτησε, γιατί είδε μέσα από την αφρισμένα θάλασσα να ξεπροβάλλει ένα πλούσιο νησί, που έως τότε, ήταν κρυμμένο κάτω από το πέλαγος. Ο ίδιος το διάλεξε για κλήρο του. Εκεί, ο Ήλιος έσμιξε με τη Ρόδο και, έτσι γεννήθηκε η ιστορία του νησιού.

Ο σημερινός επισκέπτης βεβαιώνεται, εύκολα, πως ο Θεός αυτός δεν έπαψε να αγαπά τον αρχαίο τόπο του. Τον λούζει πάντα με τη λάμψη του και τον κάνει να ακτινοβολεί. Και οι παραλίες, με τα διαυγή κρυστάλλινα νερά και το εκτυφλωτικό γαλαζοπράσινο τους χρώμα, έδωσαν στη Ρόδο τον χαρακτηρισμό ως το σμαραγδένιο νησί της Μεσογείου.

Πολλές οι ομορφιές της Ρόδου και πώς να πρωτοδιαλέξεις την πιο ωραία. Εμείς παρουσιάζουμε εδώ, ορισμένα  από  τα σημεία, που αναδεικνύουν τη Ρόδο ως ένα νησί, που ξέρει να εμπνέει τις αισθήσεις και να γεννά τις πιο μεγάλες συγκινήσεις. Ακολουθήστε μας!

Μεσαιωνική πόλη

Rhodes AdobeStock 194992321 1

Επιβλητικά μεγάλα τείχη, υπέροχα κάστρα και παλάτια και ένας λαβύρινθος από πλακόστρωτα σοκάκια, συνθέτουν τον πυρήνα της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, που διατηρείται σε έξοχη κατάσταση και θεωρείται από τις ωραιότερες μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου. Η μεσαιωνική ατμόσφαιρα που επικρατεί από άκρη σε άκρη, είναι τόσο έντονη, που θυμίζει παραμύθι. Σε κάθε σημείο της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου αναγεννώνται μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις των Ιωαννιτών Ιπποτών, που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορική και πολιτιστική κουλτούρα του νησιού, ενώ η συνύπαρξη βυζαντινών, οθωμανικών και εβραϊκών μνημείων, μαρτυρούν την πολυπολιτισμική ταυτότητα της Ρόδου, που συγκινεί και εντυπωσιάζει, μέχρι σήμερα, κάθε επισκέπτη.

 Διασχίζοντας  την οδό των Ιπποτών, τον πιο ξακουστό δρόμο της μεσαιωνικής πολιτείας, ξεπροβάλλουν μνημεία, που διηγούνται την δική τους ιστορία. Από τον βυζαντινό ναό της Παναγίας  του κάστρου ως τον Πύργο Ρολογιού, το ροζ τζαμί του Σουλεϊμάν, με τον εντυπωσιακό του μιναρέ και την εβραϊκή συναγωγή, το κέντρο, δηλαδή, της εβραϊκής συνοικίας της Ρόδου, αποκαλύπτονται πτυχές της πλούσιας ιστορίας του νησιού, μέχρι το Παλάτι του Μαγίστρου, να καταπλήξει τον καθένα, με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική διάρθρωση του και τα, ανεκτίμητης αξίας, κειμήλια, που εκτίθενται εντός του. Είναι βέβαιο, πως η ιστορική και πολιτιστική αυτή πανδαισία, θα συνεπάρει όλες τις αισθήσεις.

Μανδράκι

Rhodes Destination AdobeStock 189016740 1

Έξω ακριβώς από τα επιβλητικά τείχη της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, βρίσκεται το Μανδράκι , το γραφικό λιμάνι της Ρόδου, που προσφέρεται για μια ωραία περιήγηση, πλάι στη θάλασσα. Το Μανδράκι, έχει την τύχη να φιλοξενεί, ορισμένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ρόδου, όπως τις δύο στήλες που φιλοξενούν τα χάλκινα αγάλματα των ελαφιών, που αποτελούν το σημερινό σήμα κατατεθέν του σμαραγδένιου νησιού. Σύμφωνα με την παράδοση, τα δύο χάλκινα ελάφια, που υποδέχονται τους επισκέπτες, στην είσοδο του λιμανιού, καταλαμβάνουν τη θέση, που κατείχε στην αρχαιότητα, το περίφημο άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου. Το, εντυπωσιακών διαστάσεων, άγαλμα, που απεικόνιζε τον Θεό Ήλιο, ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, και μολονότι σήμερα δε διασώζεται, εξακολουθεί να εξάπτει κάθε φαντασία. Παράλληλα, το φρούριο του Αγίου Νικολάου δεσπόζει στην απέναντι πλευρά του λιμανιού και σε συνδυασμό με τους τρεις ανεμόμυλους, που στέκουν στην προβλήτα, δημιουργούν μια από τις πιο χαρακτηριστικές κι αναγνωρίσιμες εικόνες του νησιού, σαν άλλη καρτ ποστάλ.

Λόφος Μόντε Σμιθ

Στον λόφο Μόντε Σμιθ, που δεσπόζει πάνω ακριβώς από τη σημερινή πόλη της Ρόδου, βρίσκεται η αρχαία Ακρόπολη, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους ου νησιού. Τα αρχαία υπολείμματα της Ακρόπολης, αποτελούν, έως σήμερα, μνημεία ιστορικής μνήμης και δίνουν τη δυνατότητα για μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στον εκτεταμένο χώρο, όπου αναπτύχθηκε μια από τις πιο σημαντικές πόλεις του νησιωτικού αρχαιοελληνικού κόσμου. Σήμερα, στο πανέμορφο και κατάφυτο αυτό αρχαιολογικό πάρκο, απομένουν λείψανα του περίφημου Σταδίου Διαγόρα, όπως και το αρχαίο Θέατρο, που, σήμερα, φιλοξενεί εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος και χαρακτήρα. Στο υψηλότερο σημείο της Ακρόπολης βρίσκεται ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα και σε μικρή απόσταση, οι ναοί της Αθηνάς Πολιάδας Δία. Μιαεπίσκεψη το απόγευμα στον χώρο, φιλοδωρεί τον επισκέπτη, με ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου, που αποθεώνει τις αισθήσεις.

Λίνδος

Rhodes AdobeStock 273633196 1

Η Ακρόπολη της Λίνδου, που δεσπόζει στην κορυφή ενός γυμνού και απόκρημνου βράχου και  φαίνεται σαν να στέκεται επάνω στο πέλαγος, είναι από τα πιο πολυσύχναστα, από τους επισκέπτες, μέρη στη Ρόδο. Η ομορφιά της Λίνδου προέρχεται από τη φύση και τα ανθρώπινα έργα που βρίσκονται επάνω στον βράχο της, σε ύψος 116μ και φανερώνουν την ακμή, που γνώρισε η Λίνδος, κατά την αρχαιότητα. Για να επισκεφτεί κάποιος την Ακρόπολη σήμερα, περνάει μέσα από το μεσαιωνικό τείχος, που περιέβαλε την Ακρόπολη, ενώ στο πάτωμα, όπου στέκεται κανείς, πριν ανέβει στην  Ακρόπολη, υπάρχει ένα ανάγλυφο σκαλισμένο στο βράχο, που παριστάνει την πρύμνη καραβιού. Κατά γενική ομολογία, όμως, το πιο εντυπωσιακό μνημείο είναι ο ναός της Λινδίας Αθηνάς, ένας πανέμορφος δωρικός ναός, που διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση και μοιάζει να  αγναντεύει όλο το Αιγαίο. Τα Προπύλαια της Λίνδου και η δωρική Στοά μπροστά τους,  εντυπωσιάζουν, με τις λεπτές αναλογίες τους και την λαμπρή διακόσμησή τους, ολοκληρώνοντας την υπέροχη, αυτή, εμπειρία ιστορικής μνήμης.

Το σύγχρονο χωριό της Λίνδου, που απλώνεται στους πρόποδες του βράχου, είναι ένα πανέμορφο σύνολο από λευκά, κυβικά σπιτάκια, που παραπέμπουν, σαφώς, σε εικόνες των Κυκλάδων. Πεντακάθαρα, πλακόστρωτα σοκάκια και εντυπωσιακά σπίτια με βοτσαλωτές αυλές, δείγματα εξαίρετα της λαϊκής τέχνης της Ρόδου, αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους επισκέπτες, που απολαμβάνουν στο πανέμορφο, αυτό, χωριό, πολύ ξεχωριστές στιγμές.

Η κοιλάδα με τις Πεταλούδες

Rhodes AdobeStock 280334245 1

Κοντά στο χωριό Θεολόγος, ΒΔ της Ρόδου, βρίσκεται η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος στη Ρόδο. Πρόκειται στην ουσία, για έναν, σπάνιας ομορφιάς, βιότοπο, που απλώνεται σε ένα φυσικό περιβάλλον πλούσιας βλάστησης, γεμάτο καταρράκτες, μικρές λιμνούλες και δροσερές πηγές, στοιχεία, που συνθέτουν ένα, δίχως αμφιβολία, παραδεισένιο σκηνικό. Ξύλινα γεφυράκια και διαδρομές μέσα στη φύση, δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη να περιηγηθεί και να γνωρίσει από κοντά το περιβάλλον, όπου ζει ένα σπάνιο είδος πεταλούδας, που την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, συναντάται στο φυσικό αυτό πάρκο της Ρόδου. Παρόλο που τα εξωτερικά χρώματα των πεταλούδων τις επιτρέπει να καμουφλάρονται, σε ικανοποιητικό βαθμό, όσο διάστημα βρίσκονται πάνω στα δέντρα, το θέαμα, όταν αυτές πετάξουν, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, ένα σύννεφο, που θα αποκαλύψει το πορτοκαλί χρώμα των φτερών τους και θα ενθουσιάσει τον καθένα.

Παραλίες

Αποτελούν, αναμφίβολα, το σήμα κατατεθέν της Ρόδου. Το σμαραγδένιο νησί του Αιγαίου, μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει ορισμένες από τις ωραιότερες παραλίες, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου και γιατί όχι; Ολόκληρου του κόσμου. Με κύριο εφόδιό τους τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά τους, οι παραλίες της Ρόδου απλώνονται κατά μήκος της εκτεταμένης ακτογραμμής και προσφέρουν κάθε είδους συγκινήσεις. Οι χρυσαφένιες αμμουδιές, τα πολύχρωμα βότσαλα, οι γραφικοί ορμίσκοι και κολπίσκοι, που ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά της ακτογραμμής, καθώς και η πλούσια βλάστηση της Ρόδου, συνθέτουν ένα σκηνικό, που παραπέμπει σε έναν επίγειο παράδεισο και εγγυάται τις πιο ξεχωριστές στιγμές στο ταξίδι διακοπών σας.

Οι επιλογές πολλές και όλες εξαιρετικές. Από την διπλή παραλία στο Πρασονήσι, για τους λάτρεις του kite surfing, ως τα κρυστάλλινα νερά και τις σπηλιές, που πρωταγωνιστούν στην παραλία Τραγανού και από την πανέμορφη  Γλύστρα, την φωτογενή Τσαμπίκα και την, εξωπραγματικής ομορφιάς, παραλία Άντονι Κουίν, ως τον αμμώδη κόλπο Λαδικό και τον εξίσου γραφικό όρμο του Αγίου Παύλου, που βλέπει ως την Ακρόπολη της Λίνδου, οι αισθήσεις φτάνουν στο αποκορύφωμα τους, καθώς η Ρόδος κάνει πραγματικότητα αυτό που υπόσχεται σε κάθε επισκέπτη της: Την πραγματοποίηση κάθε ταξιδιωτικής προσδοκίας και ονείρου.

Δείτε το προορισμό της Ρόδου εδώ