Ρέθυμνο
02 Αύγουστος 2021

Ρέθυμνο, ένας μαγευτικός προορισμός

Ίσως τα λόγια να είναι φτωχά στην προσπάθεια να περιγράψει κανείς τις ομορφιές του νομού Ρεθύμνου, στην Κρήτη. Το σίγουρο, πάντως είναι, πως πρόκειται για έναν τόπο μεγάλης φυσικής ομορφιάς, στη σκιά του Ψηλορείτη. Η μακραίωνη ιστορία της περιοχής και η ιδιαίτερη πολιτιστική κουλτούρα, που αποτυπώνεται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στα κορυφαία μνημεία ιστορικής μνήμης και στους  τοπικούς μύθους, θρύλους και παραδόσεις, οι γραφικοί ορεινοί οικισμοί και τα  πολυτελή τουριστικά θέρετρα κατά μήκος της ακτογραμμής στο Αιγαίο ή το Λιβυκό πέλαγο, μπορούν να μιλήσουν από μόνα τους για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτής της κρητικής γωνιάς. Επιπλέον, παραλίες εξωτικής ομορφιάς, με διαυγή καταγάλανα νερά και βελούδινες αμμουδιές, συμπληρώνουν τον ταξιδιωτικό καμβά από υπέροχες εικόνες του νομού Ρεθύμνου, που, κάθε χρόνο, προσκαλεί κάθε επισκέπτη να ζήσει σε αυτόν, τις πιο απροσδόκητες εκπλήξεις.

Εμείς ξεχωρίσαμε, ορισμένα, μόνο, από τα σημεία, με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, στο νόμο Ρεθύμνου, μέσα από μια λίστα από αναρίθμητες επιλογές, με την ελπίδα πως θα δημιουργήσουν και σε σας, μια έκρηξη συναισθημάτων και τη διάθεση να ταξιδέψετε, μεμιάς, στην Κρήτη.

Μονή Αρκαδίου.

Rethymno Arkadi Monastery AdobeStock 203581001 1

 

Η μονή Αρκαδίου είναι το γνωστότερο μοναστήρι της Κρήτης και απόλυτα συνταυτισμένο με τους μακραίωνους αγώνες των Κρητικών για ελευθερία, τον 19ο αιώνα. Το ιστορικό μοναστήρι, είναι, σήμερα, ένας διάσημος και πολυσύχναστους προορισμός, ολόκληρης της Κρήτης και παραμένει, μετά τις αναστηλώσεις του, ένα θαυμάσιο αρχιτεκτονικό σύνολο. Η πρώτη εικόνα, που αντικρίζει ο επισκέπτης, μπαίνοντας στη μονή, είναι η εκπληκτική αναγεννησιακή πρόσοψή του μνημείου, στοιχείο, που παραπέμπει σε αντίστοιχα μνημεία της αναγεννησιακής Ευρώπης. Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και στους αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, ενώ στο εσωτερικό του φιλοξενεί φορητές εικόνες, κειμήλια και θησαυρούς, όλα αριστουργήματα της εκκλησιαστικής τέχνης. Το μνημείο περιβάλλεται από βοηθητικούς χώρους, όπως η τράπεζα, τα κελάρια και, φυσικά, τις θρυλικές πυριτιδαποθήκες, που δεν αναστηλώθηκαν ποτέ, παραμένοντας, μέχρι και σήμερα, ζωντανοί μάρτυρες της ιστορίας της μονής. Το υπέροχο φυσικό τοπίο, γύρω από τη μονή, συμπληρώνει, ιδανικά, ένα μνημείο απίστευτης ιστορικής και πνευματικής μυσταγωγίας.

Ιδαίον Άντρον.

 

Στο οροπέδιο Νίδα, στις ανατολικές υπώρειες του Ψηλορείτη, κοντά στα Ανώγεια και 75 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου, βρίσκεται το Ιδαίον Άντρον, ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά αξιοθέατα της Κρήτης. Το εντυπωσιακό, στην όψη, σπήλαιο, που βρίσκεται σε ύψος 1538 μέτρων, είναι ένα από τα πιο σημαντικά λατρευτικά σπήλαια της Κρήτης, απόλυτα συνυφασμένο με την λατρεία του Θεού Δία. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το σπήλαιο αποτέλεσε χώρο ανατροφής του Ολύμπιου βασιλιά των θεών  (σημ. Ο Δίας είχε γεννηθεί στο Δικταίον Άντρον), από την αίγα Αμάλθεια, δίνοντας, έτσι, αφορμή για τη δημιουργία ενός από τους πιο γνωστούς ελληνικούς μύθους, αναφορικά με τη σωτηρία του μεγάλου Θεού, από τις άγριες διαθέσεις του πατέρα του, Κρόνου. Ένα υπέροχο σύμπλεγμα από εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες συνθέτουν την εσωτερική εικόνα του σπηλαίου, που θεωρείται, επάξια, ένα από τα θαύματα της φύσης, ενώ οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να εντοπίσουν ευρήματα, που επισημαίνουν την λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου, ως χώρος λατρείας του Δία. Τα μικρά ειδώλια, όπλα, εργαλεία και αγγεία, που βρέθηκαν στο σπήλαιο, εκτίθενται, σήμερα, στα μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της Κρήτης και εντυπωσιάζουν με την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και χάρη.

Η αρχαία  Ελεύθερνα.

Rethymnon Fortezza AdobeStock 23097200 1

Ο νόμος Ρεθύμνου βρίθει αρχαιολογικών χωρών, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που μαρτυρούν την μακραίωνη κατοίκηση της περιοχής, από τα βάθη της αρχαιότητας. Η αρχαία πόλη της Ελεύθερνας, αποτελεί τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νομού και βρίσκεται 25χλμ ανατολικά του Ρεθύμνου, πολύ κοντά στην μονή Αρκαδίου. Παρόλο που οι ανασκαφές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να εντοπίσουν και να φέρουν στο φως, τα λείψανα μιας αρχαίας πολιτείας, που χτίστηκε από τους Δωριείς, τον 9ο αιώνα πχ, στο σταυροδρόμι των μεγάλων εμπορικών και οικονομικών δρόμων, που ένωναν τα μεγάλα κέντρα του μινωικού πολιτισμού. Τα εντυπωσιακά ευρήματα του χώρου, φανερώνουν πτυχές της αρχαίας καθημερινότητας της πόλης και μαρτυρούν το μεγαλείο και τη δύναμη που γνώρισε η Ελεύθερνα, στα ελληνιστικα και ρωμαϊκά χρόνια, μέχρι την τελική καταστροφή της από έναν σεισμό, που έβαλε, έτσι, τέλος σε ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά κεφάλαια  της μεγαλονήσου, αφήνοντας, όμως, σε κάθε επισκέπτη, τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ανώγεια.

Rethymnon old townAdobeStock 141072319 1

Μία ξεχωριστή εμπειρία περιμένει κάθε ταξιδιώτη, όταν επισκεφτεί τα Ανώγεια, το όμορφο κρητικό χωριό, στις βόρειες πλαγιές του Ψηλορείτη. Το μεγάλο αυτό κεφαλοχώρι του νομού Ρεθύμνου, είναι ένας οικισμός, που διατηρεί, στο ακέραιο, τον αυθεντικό  του χαρακτήρα, αποτελώντας μια χαρακτηριστική περίπτωση οικισμού, με εξαιρετικά κλειστή κοινωνική δομή. Είναι αλήθεια, πως οι ντόπιοι στα Ανώγεια μιλάνε μια ιδιόμορφη κρητική διάλεκτο, διατηρώντας στο λεξιλόγιο τους πολλές αρχαιοελληνικές λέξεις και φράσεις και διαφυλάσσουν, στο έπακρο, τον γλωσσικό πλούτο της περιοχής και τα ανθρωπολογικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του οικισμού, σε συνδυασμό με την έμφυτη φιλοξενία των κατοίκων, την πλούσια γαστρονομία και την μακρά μουσική παράδοση των Ανωγείων, (σημ. Είναι η γενέτειρα του μεγάλου μουσικού Ν. Ξυλούρη), δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια πρωτόγνωρη  εμπειρία, που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στις καρδιές όλων.

Πρέβελη. Η μονή και η ομώνυμη παραλία.

 

Μέσα στη λίστα με τις δεκάδες  εξαιρετικές παραλίες, που διαθέτει ο νομός Ρεθύμνου, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του, ξεχωρίζει η παραλία Πρέβελη, ή Φοίνικας, της εξωπραγματικής ομορφιάς και του  εξωτικού χαρακτήρα. Η παραλία απέχει 38χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου και δημιουργείται μέσα σε ένα τοπίο απίστευτης φυσικής  ομορφιάς, που το συνθέτουν πολυάριθμοι φοίνικες, ένα βαθύ φαράγγι κι ο Κουρταλιώτης ποταμός, που, λίγο πριν χυθεί στη θάλασσα, δημιουργεί μια μικρή λιμνοθάλασσα. Η Πρέβελη διαθέτει υπέροχα τιρκουαζ νερά και μια απέραντη λευκή παραλία, ενώ είναι η μόνη παραλία, που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κολυμπήσει είτε στα αλμύρα νερά της θάλασσας είτε στα γλυκά νερά της λιμνοθάλασσας και του ποταμού. Σε κάθε περίπτωση, το εξωτικό περιβάλλον της παραλίας κι η θέα προς το Λιβυκό πέλαγος εμπνέει τις αισθήσεις, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές απόλαυσης και ξεγνοιασιάς.

Την  μεγάλη επισκεψιμοτητα, που παρατηρείται στην περιοχή, συμπληρώνει η μονή Πρέβελη, που αναδεικνύεται σε μέγα προσκυνηματικό προορισμό του νομού Ρεθύμνου και ολόκληρης της Κρήτης. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του μοναστηριού, τα υπέροχα κειμήλια στο εσωτερικό της και η εκπληκτική θέα προς το Λιβυκό πέλαγος, συμβάλλουν στην πνευματική ανάταση του καθενός κι εντείνουν την ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, που χαρακτηρίζει το μνημείο.

Οι παραλίες του νομού.

Rethymno Beaches AdobeStock 217146086 1

 

 Στην  ανάδειξη του νομού Ρεθύμνου, ως ένας, άκρως ελκυστικός, ταξιδιωτικός προορισμός, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι  παραλίες, που απλώνονται είτε κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής, που βρέχεται από το Αιγαίο είτε στη νότια, που βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος. Είναι κοινός τόπος πως όλες οι παραλίες στον νομό είναι μέρη εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά και απέραντες αμμουδιές, ενώ, ταυτόχρονα, η ευκολία πρόσβασης σε αυτές και το ικανοποιητικό πακέτο οργάνωσης και παροχών προς όλους τους επισκέπτες, τις αναδεικνύει σε δημοφιλείς επιλογές για στιγμές απόλυτης χαλάρωσης και αναψυχής.

Παρόλο τη  γενική παραδοχή πως οι ωραιότερες και πιο πολυσύχναστες παραλίες βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού, η παραλία Μπαλί στη βόρεια πλευρά, κλέβει, εύκολα, τις εντυπώσεις. Τα υπέροχα νερά της και η άρτια οργάνωση της αποτελούν πόλο έλξης για όλους, ιδιαίτερα, όμως, για όσους επιδίδονται σε θαλάσσιες δραστηριότητες και σπορ. Από την άλλη πλευρά, η παραλία Πλακιάς στη νότια πλευρά του νομού, με την άγρια φυσική της ομορφιά, την αμμώδη παραλία της και την εξαιρετική οργάνωση της, αναδεικνύεται σε δημοφιλή επιλογή, όσο στις παραλίες Αμμούδι και Δαμνόνι, τα παγωμένα διαυγή νερά και η ψιλή καφέ άμμος, συνθέτουν ένα σκηνικό μεγάλων συγκινήσεων. Στο γραφικό θέρετρο της Αγίας Γαλήνης, οι παραλίες, που σχηματίζονται μέσα στα επιμέρους γραφικά λιμανάκια της περιοχής, συνιστούν μια ανεπανάληπτη εμπειρία για κολύμπι, την ώρα που η Τριόπετρα, με την απέραντη παραλία με την ψιλή γκρίζα άμμο, γίνεται το απόλυτο ρομαντικό σκηνικό για κάθε επισκέπτη, που μπορεί να απολαύσει ένα ηλιοβασίλεμα, που αποθεώνει τις αισθήσεις, με θέα προς το πέλαγος και τις σκιές των βράχων, που ξεπροβάλλουν από τα κύματα. Εξάλλου, φαίνεται  πως οι επίγειοι παράδεισοι έχουν, στον νομό Ρεθύμνου, την τιμητική τους. Και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς!.

Δείτε το προορισμό του Ρεθύμνου εδώ