Πολιτιστικός περίπατος στην Αθήνα
09 Ιούνιος 2021

Πολιτιστικός περίπατος στην Αθήνα

Ακρόπολη

Πρόκειται για το διασημότερο αξιοθέατο της ελληνικής πρωτεύουσας και όχι άδικα. Στον βράχο, που δεσπόζει στο κέντρο της Αθήνας και είναι ορατός από όλα τα σημεία της πόλης, φιλοξενούνται τα κορυφαία μνημεία της αρχαίας ιστορίας, που, μέχρι σήμερα, ακτινοβολούν το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, με την αρχιτεκτονική τους τελειότητα και την εκλεπτυσμένη ομορφιά τους. Αφιερωμένος, εξολοκλήρου, στη θεά Αθηνά, ο βράχος της Ακρόπολης αποτέλεσε τον σημαντικότερο λατρευτικό της χώρο σε όλη την Ελλάδα, και σε αυτόν εκφράστηκε με τον τελειότερο τρόπο το αρχιτεκτονικό θαύμα, που οραματίστηκε ο σπουδαίος Αθηναίος στρατηγός Περικλής, τον 5ο αιώνα π.Χ. θέλοντας να αποτυπώσει στο διηνεκές, το μεγαλείο της Αθήνας. Το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό συγκρότημα των Προπυλαίων, με τη μνημειακή μαρμάρινη τους είσοδο και τις δύο αντικριστές πτέρυγες που τα περιβάλλουν, δίνουν μια πρώτη εικόνα της αρχιτεκτονικής καλαισθησίας που διέπει την Ακρόπολης, προτού το βλέμμα κάθε επισκέπτη στραφεί προς τον μικρό ναό της Απτέρου Αθηνάς Νίκης, που η λεπτεπίλεπτη φινέτσα του τον κατατάσσει, επάξια, στα κορυφαία αρχιτεκτονήματα του κόσμου. Περνώντας μέσα από τα προπύλαια, ξεπροβάλλει το Ερεχθείο, ένα αληθινό κομψοτέχνημα της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Ο υπέροχος αυτός ιωνικός ναός, αιχμαλωτίζει  όλες τις αισθήσεις, με την αξεπέραστη ομορφιά, που του προσδίδουν τα διακοσμητικά του μέλη και, κυρίως,  οι Καρυάτιδες, το πιο διάσημο σύμπλεγμα γυναικείων αγαλμάτων στον κόσμο. Πανέμορφες και συμβολικές, οι έξι Καρυάτιδες κοιτάζουν προς τον Παρθενώνα, που στέκεται εμβληματικός στο μέσον της Ακρόπολης. Ο πιο γνωστός  δωρικός ναός της αρχαιότητας, που εφαρμόζει τον χρυσό κανόνα αρμονίας και τις βασικές αρχές όλων των επιστημών, στον τρόπο της κατασκευής του, φιλοξενούσε στο εσωτερικό του το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς, έργο του κορυφαίου γλύπτη, Φειδία και, δικαίως, θεωρείται  το τελειότερο οικοδόμημα του κόσμου και ένα παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού, που συγκλονίζει όλες τις αισθήσεις.

Στις πλαγιές του ιερού βράχου της Ακρόπολης φιλοξενούνται εξίσου σημαντικά μνημεία και ιερά λατρείας, που συγκεντρώνουν μεγάλο μερίδιο θαυμασμού. Πιο συγκεκριμένα, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης δεσπόζει επιβλητικό το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, το φημισμένο Ηρώδειο, που σήμερα φιλοξενεί, εντός του, τα κορυφαία καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας, στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών. Απαστράπτον και γνωστό για την εξαιρετική ακουστική και την αρχιτεκτονική του τελειότητα, το Ηρώδειο προσφέρει ανεπανάληπτες στιγμές  και συναισθήματα, ενώ το, μερικώς αναστυλωμένο αρχαίο θέατρο του Διονύσου, το παλαιότερο αρχαίο θέατρο του κόσμου,  αντηχεί, ως σήμερα, τα κορυφαία μηνύματα των αρχαίων ποιητών, καταφέρνοντας να συγκινήσει τον καθένα.

 

 Athens acropolis museum pixabay 5575497 1920

 

Πύλη Αδριανού, Στύλοι Ολυμπίου Διός

Αφήνοντας πίσω την Ακρόπολη κατευθυνόμαστε  προς το κέντρο της πόλης. Αρχιτεκτονικά στολίδια και εξαιρετικά μνημεία της  αρχαίας εποχής, βρίσκονται διάσπαρτα στο κέντρο της Αθήνας, εντείνοντας, όλο και περισσότερο, την ομορφιά της ελληνικής πρωτεύουσας. Σε κοντινή απόσταση με τον βράχο της Ακρόπολη συναντάμε την Πύλη του Αδριανού, ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, αρχιτεκτονικής τελειότητας. Το υπέροχο ρωμαϊκό μνημείο, από πεντελικό μάρμαρο, που στήθηκε από τους Αθηναίους για να τιμήσουν τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό και τη φιλοαθηναϊκή συμπεριφορά του, είναι μια τυπική  θριαμβική αψίδα και ένα έργο ορόσημο της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής, που, δικαιολογημένα, το καθιστούν, ως το ωραιότερο ρωμαϊκό αξιοθέατο της Αθήνας.

Στρίβοντας προς τα δεξιά, ήδη ξεπροβάλλουν εντυπωσιακοί οι περίφημοι Στύλοι του Ολυμπίου Διός και τα λοιπά αρχιτεκτονικά μνημεία, που απλώνονται στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο του ιερού τεμένους. Οι εντυπωσιακές διαστάσεις των Στύλων δικαιολογούν, απόλυτα, τον χαρακτηρισμό του Ολυμπίου, ως του μεγαλύτερου αρχαίου ναού ολόκληρης της χώρας, ενώ οι 6 αιώνες που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το έργο κατασκευής του, μαζί με τους 104 κίονες της αρχικής ολοκληρωμένης του μορφής και τα λαμπρά  χρυσελεφάντινα αγάλματα  του Δία και του αυτοκράτορα Αδριανού, εντός του, τον καθιστούν, ανεπιφύλακτα, ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά δημιουργήματα του ελληνικού πολιτισμού.

The Temple of Olympian Zeus AdobeStock 197778296

 

Καλλιμάρμαρο

Δέος! Αυτή είναι μόνη λέξη, που μπορεί να περιγράψει παραστατικά, αυτό που αισθάνεται κάθε επισκέπτης, αντικρίζοντας αυτό το ανυπέρβλητο μνημείο της Αθήνας. Με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, το Καλλιμάρμαρο ή αλλιώς Παναθηναϊκό στάδιο, δεσπόζει επιβλητικό επί της λεωφόρου Αρδηττού, στις υπώρειες του ομώνυμου λόφου και καθηλώνει με το μεγαλείο και την ιστορική του σημασία. Τόπος διεξαγωγής των αθλητικών αγωνισμάτων των μεγάλων Παναθηναίων, της σπουδαιότερης  γιορτής της  Αθήνας κατά την αρχαιότητα και έδρα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896, το εκπληκτικό αυτό στάδιο, χωρητικότητας 50.000 θεατών, είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, που σκορπάει, ολούθε, τα πιο δυνατά συναισθήματα και προσκαλεί τον επισκέπτη να αισθανθεί, για λίγο, πρωταθλητής της ίδιας της ζωής, περιδιαβαίνοντας στο εσωτερικό του. Το πολύ ενδιαφέρον μουσείο των Ολυμπιακών δαδών, που φιλοξενείται στην κρυφή στοά του σταδίου, θα συμπληρώσει, ιδανικά, μια επίσκεψη, που θα μείνει  αλησμόνητη στον καθένα.

 

Athens AdobeStock 183645373

 

Σύνταγμα, Βουλή

Η μεγαλύτερη πλατεία της Αθήνας, η πλατεία Συντάγματος είναι μια εντυπωσιακή πλατεία, σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη. Περιστοιχισμένη από μεγάλες, κεντρικές λεωφόρους και πολυτελή ξενοδοχεία, η πλατεία Συντάγματος φιλοξενεί εντός της τη Βουλή, εκεί όπου, σήμερα, χτυπά η καρδιά της ελληνικής δημοκρατίας. Το εμβληματικό κτίριο της Βουλής, που χτίστηκε ως το ανάκτορο- κατοικία του πρώτου  βασιλικού ζεύγους της νεότερης ελληνικής ιστορίας, Όθωνα – Αμαλίας, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λιτής και απέριττης νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με δωρικά διακοσμητικά στοιχεία και πολλά παράθυρα, που ακολουθεί  πιστά τις προσταγές του μέτρου και της αρμονίας, όπως ορίζει η ελληνική τέχνη. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη, πλαισιωμένο από τους δύο Εύζωνες, το επίλεκτο σώμα της προεδρικής φρουράς, που, ανά μια ώρα, πραγματοποιούν μια, εξόχως, συγκινητική τελετή αλλαγή φρουράς, που καθηλώνει τις αισθήσεις, με τον απόλυτο συγχρονισμό των τελετουργικών  κινήσεων, που τη διέπουν. Η επίσημη τελετή αλλαγής φρουράς, κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί, με την παρέλαση του στρατιωτικού αγήματος και τη συμμετοχή της μπάντας, είναι ένα θέαμα, που κανείς δεν πρέπει να παραλείψει να δει.

 

Athens Syntagma square AdobeStock 175738268

 

Οδός Πανεπιστημίου

Η μεγαλύτερη οδική αρτηρία στο κέντρο της Αθήνας φιλοξενεί τους σημαντικότερους  αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της ελληνικής πρωτεύουσας, μέσα από κτίρια στολίδια που αναδεικνύουν περισσότερο την ομορφιά της πόλης. Έξοχο δείγμα αστικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής αποτελεί το κτίριο του Νομισματικού μουσείου, η πρώην κατοικία του Γερμανού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, που θεωρήθηκε η ωραιότερη ιδιωτική κατοικία της Αθήνας, στα τέλη του 19ου αιώνα. Το πλήρως ανακαινισμένο Ιλίου μέλαθρον, όπως χαρακτηριστικά είναι γνωστό μέχρι και σήμερα το κτίριο, εξακολουθεί να προκαλεί τον θαυμασμό με την εκλεπτυσμένη αρχοντιά του, αποδεικνύοντας την έμφυτη καλαισθησία του πρώτου ιδιοκτήτη του.

Τα κτίρια που ακολουθούν, ωστόσο, είναι εκείνα, που καταφέρνουν, πραγματικά, να κλέψουν τις εντυπώσεις, με την αναμφισβήτητη ομορφιά τους. Πρόκειται για τα κτίρια, που αποτελούν την περίφημη αθηναϊκή τριλογία των  νεοκλασικών κτιρίων, με την Ακαδημία Αθηνών, το κτίριο του Πανεπιστημίου και την πρώην Εθνική Βιβλιοθήκη, να θεωρούνται τα ωραιότερα μνημεία του κέντρου της Αθήνας και τα τελειότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο. Οι προσόψεις των κτιρίων, που θυμίζουν αρχαίους ναούς και τα υπέροχα διακοσμητικά στοιχεία, που κοσμούν  τις επιφάνειες τους, σε συνδυασμό με τα αγάλματα και τις εντοίχιες τοιχογραφίες, που αναπαριστούν θέματα της πνευματικής ζωής των αρχαίων Ελλήνων, δικαιολογούν, στο έπακρο, τον χαρακτηρισμό των τριών κτιρίων ως τριλογία του ελληνικού Πνεύματος και  είναι η επιτομή της αρχιτεκτονικής κομψότητας και χάρης.

 Athens Academy AdobeStock 16780212

 

Οδός Σταδίου. Πλάκα

Στρίβοντας αριστερά από την οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος του Αρσάκειου μεγάρου, φτάνουμε στην οδό Σταδίου, μεγάλη λεωφόρο, που οδηγεί, ξανά, προς την πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας. Στην  πολυσύχναστη λεωφόρο Σταδίου βρίσκεται η πλατεία Κλαυθμώνος, που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της αθηναϊκής πρωτεύουσας, καθώς σε αυτή την γιορτάστηκε για πρώτη φορά η επέτειος της εθνικής Παλιγγενεσίας. Στα  πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια, που σήμερα φιλοξενούν το μουσείο Ιστορίας των Αθηνών, φιλοξενήθηκε για ένα διάστημα ο Όθωνας, προτού μετακομίσει στο νέο του Ανάκτορο στην πλατεία Συντάγματος. Εν συνεχεία εμφανίζεται το κτίριο της Παλιάς Βουλής, στην μικρή, τριγωνική πλατεία Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με τον εντυπωσιακό έφιππο ανδριάντα του μεγάλου Έλληνα οπλαρχηγού να δεσπόζει κυριαρχικά στο χώρο, μπροστά από το εντυπωσιακό νεοκλασικό παλάτι, που σήμερα φιλοξενεί ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία των Αθηνών, το Εθνικό και Ιστορικό μουσείο της Αθήνας. Τα καταπληκτικά εκθέματα του μουσείου, προσφέρουν μια πλήρη και εμπεριστατωμένη ματιά της ελληνικής ιστορίας και εντυπωσιάζουν.

Η διαδρομή μας οδηγεί ξανά προς την πλατεία Συντάγματος και την οδό Φιλελλήνων, με τα υπέροχα εκκλησιαστικά μνημεία στην αριστερή πλευρά της, την όμορφη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, Σωτήρα Λυκοδήμου, και την, εξίσου εντυπωσιακή, αγγλικανική εκκλησία του Αποστόλου Παύλου, λίγο πριν η διαδρομή καταλήξει στην Πλάκα, το πιο γραφικό κομμάτι της Αθήνας. Η επονομαζόμενη «συνοικία των Θεών» και, αναμφίβολα, το πιο τουριστικό κομμάτι στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της  Αθήνας, διατηρεί, ως σήμερα, αναλλοίωτη την παραδοσιακή της φυσιογνωμία, αποτελούμενη από έναν γραφικό λαβύρινθο από μικρά  σοκάκια, που θυμίζουν, δίχως αμφιβολία, μια νησιωτική πολιτεία. Μικροί αρχαιολογικοί θησαυροί όπως το μνημείο του Λυσικράτους και οι Αέρηδες, μεταξύ άλλων, ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε γραφικές πλατείες, που σφύζουν από ζωή, ενώ τα πολυάριθμα καταστήματα με σουβενίρ, τα όμορφα καφέ και τα εξαιρετικά εστιατόρια της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, συνθέτουν τα κομμάτια ενός πολύχρωμου κολλάζ, εικόνων, ήχων και χρωμάτων, που μένουν χαραγμένα για πάντα στην καρδιά κάθε επισκέπτη, αναδεικνύοντας την Αθήνα σε κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό, γεμάτο από αστείρευτες συγκινήσεις και απολαύσεις.

Athens Plaka AdobeStock 46388625

Δείτε το προορισμό της Αθήνας εδώ