Ποιους προορισμούς προτιμούν οι σύγχρονοι προσκυνητές?
11 Απρίλιος 2024

Ποιους προορισμούς προτιμούν οι σύγχρονοι προσκυνητές?

Στο παρελθόν, οι ταξιδιώτες από διάφορες θρησκείες προσέφεραν πνευματικές προσκυνήσεις σε θρησκευτικά μέρη. Στην Ευρώπη, οι προσκυνητικές διαδρομές των 11ου και 12ου αιώνα είχαν βαθύ αντίκτυπο στις Χριστιανικές πρακτικές, αντιπροσωπεύοντας την αφοσίωση ή την εκπλήρωση όρκων. Αυτά τα ταξίδια αντιμετωπίζονταν ως εμπειρία καθ' αυτή, ενίοτε πιο σημαντική από τον προορισμό, καθώς ακολουθούσαν μονοπάτια που είχαν διαμορφωθεί αιώνες πριν. Σήμερα, οι ταξιδιώτες αναζητούν πνευματική ενέργεια σε διάφορες θρησκευτικές και πνευματικές περιηγήσεις παγκοσμίως, μέσα από την επαφή με τη φύση και την αργή κίνηση. Κάνουν απλούστερη τη ζωή τους και ανακαλύπτουν τις ρίζες του κόσμου, εμβαθύνοντας στον πολιτισμό και την ιστορία του.

 

Προορισμοί Σύγχρονων Προσκυνητών

Στην εποχή μας, τα προσκυνητικά ταξίδια οργανώνονται διαρκώς από τις κορυφαίες ταξιδιωτικές εταιρείες. Ανάλογα με τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, ορισμένοι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς περιλαμβάνουν την Αγγλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, το Περού, και τη Σρι Λάνκα.

Ανάλογα με τους στόχους και το διαθέσιμο χρονικό πλαίσιο, οι τρεις κυριότεροι προορισμοί που επιλέγονται από τους σύγχρονους προσκυνητές είναι:

 
 
 
 The Old Way -Αγγλία
 
southampton 1391713 1280
 
Μια από τις εξαιρετικές διαδρομές προσκύνησης που ανακαλύφθηκαν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Παλιά Οδός, διαμορφωμένη από το British Pilgrimage Trust. Αυτό το ταξίδι επικαλύπτει περίπου 380 χιλιόμετρα, από το Southampton έως το Canterbury. Το μονοπάτι αυτό, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 1360, είναι αναγεγραμμένο στον χάρτη Gough, τον παλαιότερο οδικό χάρτη της Βρετανίας. Διασχίζοντας κυματίζοντες λόφους και ιστορικά αστικά κέντρα, το μονοπάτι οδηγεί τους προσκυνητές στη νότια Αγγλία, περνώντας από ιερούς τόπους και προσφέροντας πολλά σημεία ανάπαυσης. Η διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες.
 
 

Camino de Santiago -Ισπανία

camino de santiago 6653443 1280

Το απόλυτο περιπετειώδες ταξίδι που καταγράφηκε ποτέ, αφορά τους περίπου 400.000 θαρραλέους προσκυνητές που διασχίζουν τη βόρεια Ισπανία μέσα από τα γνωστά ελικοειδή, ιερά μονοπάτια. Η πλειονότητα αυτών των περιηγητών ξεκινά από το Saint-Jean-Pied-de-Port στη νοτιοδυτική Γαλλία και διασχίζει τα βουνά και τους αμπελώνες προς την Ισπανία, με στόχο τον επιβλητικό καθεδρικό ναό Camino de Santiago. Η διαδρομή αυτή, που αποτελείται από 830 χιλιόμετρα, συνήθως ολοκληρώνεται σε 30 ημέρες, αλλά ορισμένοι επιλέγουν να ξεκινήσουν από πιο προσιτά σημεία, πραγματοποιώντας διαδρομές διάρκειας μιας εβδομάδας ή ακόμη και λιγότερο. Πολλοί από τους ταξιδιώτες που το επιχειρούν, επιλέγουν αυτήν τη διαδρομή για τη χαρά της περιπέτειας, χωρίς να τους κινήσει θρησκευτικός προσανατολισμός.

 
 
 
 

Το προσκύνημα στην Τήνο

 

Tinos AdobeStock 122467929

Το προσκύνημα στην Τήνο είναι μια εμπειρία που δεν απαιτεί πολύ χρόνο, εξειδικευμένες ικανότητες ή εξοπλισμό, αλλά προσφέρει στον ταξιδιώτη μια συναρπαστική συνάντηση με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και μια βαθιά αίσθηση ευλάβειας. Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, πιστοί από όλο τον κόσμο υποκύπτουν στον σεβασμό και την ευλάβεια καθώς διασχίζουν την απόσταση από το γαλάζιο λιμάνι της Τήνου έως τη Χώρα, προσεγγίζοντας την εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, που κοσμεί την κορυφή του νησιού με την εικόνα της Παναγίας. Η ατμόσφαιρα είναι φορτισμένη με συγκίνηση και θρησκευτική συγκίνηση, ενώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ομορφιά του ευλογημένου ελληνικού νησιού.

 

 

Μια Εξερεύνηση στη Γαστρονομία του Σήμερα

peru 143876 1280   etna 4600810 1280

Οι πνευματικές αναζητήσεις δεν είναι μόνο μια αφορμή για σκέψη και απομόνωση, αλλά και μια ευκαιρία για ανακάλυψη γευστικών απολαύσεων. Η επιστροφή στην απλότητα και την παράδοση είναι η βασική ανησυχία των σύγχρονων προσκυνητών. Από τη δοκιμή τοπικών πιάτων σε ταβέρνες στην Ελλάδα έως την εξερεύνηση αμπελώνων στη Γαλλία ή ακόμα και την αναζήτηση συγκεκριμένων ποικιλιών μελιού στην Ιταλία, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν γεύσεις που αντιπροσωπεύουν την κουλτούρα και την παράδοση κάθε τόπου.

Όσον αφορά στις προσκυνητικές αναζητήσεις μέσω της θάλασσας, αυτές έχουν κερδίσει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση. Οι αρχές του Camino de Santiago, για παράδειγμα, πλέον αναγνωρίζουν και προωθούν τις θαλάσσιες προσκυνήσεις ως μια βιώσιμη εναλλακτική. Τα ταξίδια μέσω της θάλασσας αντιμετωπίζονται ως μια εμπειρία "slow travel", προσφέροντας στους προσκυνητές την ευκαιρία να συνδεθούν βαθύτερα με το πνεύμα του τόπου και της παράδοσής του. Τα ταξίδια μέσω της θάλασσας ανοίγουν νέους ορίζοντες για πνευματική εμπειρία και ανανέωση.

 

 

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν απο την πηγή : travel.gr

https://www.travel.gr/how_to_travel/travel-news/poy-taxideyoyn-oi-sygchronoi-proskyni/