Μια βουτιά στο γαλαζοπράσινο Αιγαίο
05 Ιούλιος 2022

Μια βουτιά στο γαλαζοπράσινο Αιγαίο

Η Ελλάδα είναι μία χώρα γεμάτη ιστορία, μύθους και εκπλήξεις. Ένα από αυτά που την έχουν  κάνει γνωστή όλα αυτά τα χρόνια, εκτός των πολλών νησιών που έχει, είναι και οι θάλασσες που την περιτριγυρίζουν. Κρυστάλλινα νερά, πλούσια θαλάσσια ζωή, ναυάγια, υπόγειες σπηλιές είναι κάποια από όσα θα συναντήσει κάποιος αν πάρει την απόφαση να κάνει μια κατάδυση στις θάλασσες του Αιγαίου.

Θάσος

diving g28cb24571 1920

 

Εάν είστε αρχάριος, το νησί της Θάσου θα σας δώσει την ευκαιρία να ζήσετε μια καταδυτική εμπειρία σε βάθος μόλις 10 μέτρων στον ύφαλο στο Πευκάρι. Στο Σαν Αντόνιο θα δείτε χέλια, ανεμώνες, αστακούς, γαρίδες και χταπόδια. Και το νησάκι Παναγιά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, διότι διαθέτει και αυτό πλούσια θαλάσσια ζωή. Το σημείο Γκιόλα, είναι για τους πιο έμπειρους, οι οποίοι μπορούν να επισκεφτούν τις υποθαλάσσιες κρυψώνες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σαντορίνη

reiseuhu 0bDu9ApofvM unsplash

 

Ο κόλπος του Ταξιάρχη με το ναυάγιο του πλοίου Σάντα Μαρία που βυθίστηκε εκεί το 1975, οι πλαγιές της Καλντέρα καθώς και τα ηφαιστειακά νησάκια Νέας και Παλαιάς Καμένης είναι το επίκεντρο ενδιαφέροντος για τους δύτες που βρίσκονται στο κυκλαδίτικο αυτό νησί. Σχηματισμοί από την λάβα, ψάρια και διάφορα όστρακα θα κάνουν αυτή σας την κατάδυση, αξέχαστη!

Χίος

dive g0830747b6 1920

Τα Πρασονήσια,  το Τραχήλι και η παραλία Ελίντα στα δυτικά,με νερά κρυστάλλινα δίνουν στον δύτη την δυνατότητα να απολαύσει τον βυθό. Πολύχρωμα κοράλλια, υποθαλάσσιες σπηλιές και μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας ζωής, έχουν αναδείξει την θάλασσα της Χίου ως έναν καταδυτικό παράδεισο.

Αμοργός

turtle g4f510e032 1920

 

Η Κίναρος με το ναυάγιο του πλοίου Manina 3, το σπήλαιο της Νικουριάς (νησάκι δίπλα στην Αμοργό) και πολλές άλλες παραλίες της Αμοργού την κάνουν να είναι ιδανική για καταδύσεις είτε σε μεγάλο βάθος, όπου μπορείτε να δείτε πολύχρωμα κοράλλια, σφουγγάρια, χέλια και χταπόδια μέχρι και θαλάσσιες χελώνες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως εκεί γυρίστηκε και η ταινία «Απέρνατο Γαλάζιο».

Αλόννησος

maura mikhail ykroyEH0KEU unsplash

 

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας και το μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο Πανευρωπαϊκά. Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλόννησου συμπεριλαμβάνονται εκτός από την Αλόννησο, 22 βραχονησίδες και 6 μικρότερα νησια (Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Σκάτζουρα, Γιούρα, Περιστέρα και Πιπέρι). Το Πάρκο δημιουργήθηκε για την προστασία της σπανιότητας του οικοσυστήματος που έχει, οικοτόπων, χλωρίδας  και πανίδας. Ανάμεσα τους κατοικεί κι ο μεγαλύτερος πληθυσμός μεσογειακής φώκιας Μονάχους – Μονάχους (Monachus Monachus). Πέραν της πλούσιας υποθαλάσσιας ζωής, θα μπορέσετε να δείτε στην Αλόννησο και το ναυάγιο ενός εμπορικού πλοίου που χρονολογείται το 425 π. Χ. και φημολογείται πως κουβαλούσε κρασί από την Χαλκιδική προς την Αθήνα.