Κέρκυρα
30 Ιούλιος 2021

Κέρκυρα. Το πανέμορφο νησί του Ιονίου, που προσφέρεται για ατελείωτη dolce vita

Το μυθικό νησί των Φαιάκων σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα νησί γεμάτο από εκλεπτυσμένη φινέτσα και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.

Πολιτιστικός πλούτος, απίστευτη μουσική παράδοση και μια πρωτεύουσα με βενετσιάνικη κουλτούρα, συνθέτουν ένα σκηνικό, βγαλμένο από ταινία μιας άλλης εποχής.

Επιβλητικά φρούρια, βενετσιάνικα κτίρια, μουσικές που ξεχύνονται μέσα από τα καντούνια, ονειρικές εξοχές με μνημεία- αξιοθέατα απερίγραπτης ομορφιάς, ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους και δασωμένες πλαγιές και θάλασσες με ατελείωτες ακτές, λουσμένες σε φως λαμπερό και διάφανο, σαν υδατογραφία, συμπληρώνουν την γοητευτική φυσιογνωμία της Κέρκυρας. Και κοντά σε όλα αυτά, οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού, απλοί, χαρούμενοι, ευγενικοί, με ψυχική καλλιέργεια και θερμή καρδιά, χαίρονται και απολαμβάνουν το νησί τους και υποδέχονται, φιλόξενα, κάθε επισκέπτη. Για όλους αυτούς τους λόγους η Κέρκυρα, σαν πραγματική  αρχόντισσα του Ιονίου, συναρπάζει κάθε επισκέπτη και εγγυάται μια ταξιδιωτική εμπειρία, συνώνυμη της dolce vita.

Αν βρεθείτε, λοιπόν, στην Κέρκυρα, φροντίστε να το απολαύσετε με όλες σας τις αισθήσεις. Αξίζει να ανακαλύψετε την ιδιαίτερη γοητεία και ομορφιά ενός νησιού, μέσα από τον πλούτο της φυσικής του ομορφιάς και την τεράστια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του. Ας επιλέξουμε μαζί τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού κι ας απολαύσουμε το υπέροχο, αυτό, ταξίδι.

Βόλτες στα αξιοθέατα της πόλης

Corfu town AdobeStock 281581809 1

Το νησί έχει αναμφισβήτητα μια λάμψη αρχοντική. Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ενετοί, Άγγλοι και Γάλλοι κατακτητές άφησαν το στίγμα τους στον πανέμορφο τόπο. Ανάμεσα σε πολλά αξιοθέατα, ξεχωρίζουν τα παλιά βενετσιάνικα κτίρια, που διαμορφώνουν τον οικιστικό πυρήνα της παλιάς πόλης της Κέρκυρας. Σημείο αναφοράς είναι η πλατεία Σπιανάδα, η μεγαλύτερη της Κέρκυρας και ολόκληρων των Βαλκανίων. Εντυπωσιακή σε μέγεθος και άκρως ιστορική, η συγκεκριμένη πλατεία αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης όλων των Κερκυραίων και εντυπωσιάζει, με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, που παραπέμπει στους μεγάλους βασιλικούς κήπους της Ευρώπης. Χώρος συναυλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, σήμερα, η Σπιανάδα αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής και περιβάλλεται από μνημεία ξεχωριστής σημασίας. Στη βόρεια άκρη της δεσπόζουν το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, όπου στεγάζονται το Μουσείο Ασιατικής τέχνης και η Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ στη βορειοδυτική πλευρά της βρίσκεται το Λιστόν, ο πιο γνωστός πεζόδρομος της πόλης. Το εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα, με τις ισόγειες τοξωτές στοές του, που οι ντόπιοι αποκαλούν βόλτες, αποτελεί το κοσμικότερο σημείο της Κέρκυρας και σφύζει από ζωή, χειμώνα καλοκαίρι, καθώς αναδεικνύεται, σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία του νησιού. Δίπλα στο Λιστόν βρίσκεται το Καμπιέλο, η παλιότερη γειτονιά της πόλης. Εδώ, μέσα στα πολυδαίδαλα καντούνια της παλιάς πόλης, με τις όμορφες πλατείες, τις καμάρες, τις παλιές εκκλησίες και τις βενετσιάνικες πολυκατοικίες με τις χαρακτηριστικές απλωμένες μπουγάδες, ξεδιπλώνεται μια μαγευτική διαδρομή στο μεσαιωνικό παρελθόν της πόλης. Το παλιό και το νέο Φρούριο της Κέρκυρας ενδείκνυνται για μια ρομαντική βόλτα, ενώ η θέα προς την πόλη, από την κορυφή του φρουρίου, θα αποζημιώσει όλες τις αισθήσεις. Η βόλτα ολοκληρώνεται στην Παναγία της Βλαχέρνας, πάνω στο ομώνυμο νησάκι και με θέα το πασίγνωστο Ποντικονήσι, που, καθώς επιπλέουν στα γαλήνια νερά της λιμνοθάλασσας Χαλικιοπούλου, θυμίζουν ζωγραφικό καμβά ενός μεγάλου καλλιτέχνη.

Το Αχίλλειο

corfu achilleas thniskon 4401027 1920 pixabay 1

Το εξοχικό ανάκτορο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ είναι ένα στολίδι της αρχιτεκτονικής και ένα από τα πιο γνωστά μνημεία - αξιοθέατα της Κέρκυρας. Δικαίως! Σε ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, στην κορυφή του χωριού Γαστούρι, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται, αμέσως, τον λόγο, για τον οποίο η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας σαγηνεύτηκε από την ομορφιά του τόπου και έχτισε σε αυτόν, το 1891, το εξοχικό της ανάκτορο, που, μέχρι σήμερα, αποτελεί έναν ύμνο προς στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα και μετατρέπεται σε ιστορικό έμβλημα όλης της περιοχής. Περιδιαβαίνοντας τους υπέροχους κήπους, στέκεται αδύνατον να μην νιώσουμε  την αριστοκρατική ατμόσφαιρα και τον αέρα της αυτοκρατορικής χλιδής μιας περασμένης εποχής. Το περιστύλιο των Μουσών, το άγαλμα του θνήσκοντος Αχιλλέως, το μπρούτζινο άγαλμα «Αχιλλέας Νικών» και πλήθος άλλων γλυπτών, εμπνευσμένων από την ελληνική ιστορία και μυθολογία, σε συνδυασμό με μια πανδαισία από εξωτικά είδη δέντρων και λουλουδιών, στολίζουν τους κήπους και τους εξώστες του επιβλητικού ανακτόρου. Οι εσωτερικές τοιχογραφίες και η έκθεση των προσωπικών αντικειμένων της αυτοκράτειρας, στις αίθουσες του παλατιού, έρχονται να δικαιολογήσουν την  υψηλή επισκεψιμότητα του μνημείου και την ανάδειξή του σε τόπο ιστορικής και πολιτιστικής μυσταγωγίας.

Στις Μπενίτσες

Corfu AdobeStock 291134783 1

Από τους υπέροχους παραθαλάσσιους οικισμούς, που διαθέτει η Κέρκυρα στο σύνολο της, ξεχωριστή θέση κατέχουν οι Μπενίτσες. Το αλλοτινό ψαροχώρι, ακουμπισμένο στα καταπράσινα, από τα ελαιόδεντρα και κυπαρίσσια, βουνά της περιοχής, έχει εξελιχθεί, σήμερα, σε ένα δημοφιλές τουριστικό κέντρο, με αναπτυγμένη ξενοδοχειακή υποδομή κι έντονη νυχτερινή ζωή, ενώ η μαρίνα, που διαθέτει, αποτελεί ένα υπέροχο καταφύγιο σκαφών, που ελλιμενίζονται με ασφάλεια, στα ήρεμα νερά του κόλπου. Αν και τουριστικό θέρετρο παγκόσμιας, πλέον, φήμης και πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών, οι Μπενίτσες εξακολουθούν να διατηρούν, αναλλοίωτη στο χρόνο, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους, στοιχείο, που τις κατατάσσει στη λίστα, με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στο νησί των Φαιάκων. Το χαλαρό σεργιάνι στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια και τις γειτονιές με τις λουλουδιασμένες αυλές, αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία, ενώ η οργανωμένη παραλία προσφέρεται, δελεαστικά, για ατελείωτες ώρες χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Τέλος, η ζωντανή ατμόσφαιρα στα Beach bars και οι έντονοι ρυθμοί διασκέδασης, που επικρατούν το βράδυ στην περιοχή, αποτελούν εγγύηση για dolce vita, δίχως σταματημό.

Στην Παλαιοκαστρίτσα

Corfu history AdobeStock 68521180 1

Εκτός από τα πανέμορφα αξιοθέατα η Κέρκυρα διαθέτει και μια σειρά από θαυμάσιες παραλίες, που κλέβουν τις εντυπώσεις, με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά τους και τις  χρυσές αμμουδιές τους. Το πραγματικό στολίδι των παραλιών στην Κέρκυρα δεν είναι άλλο από την Παλαιοκαστρίτσα, μια από τις διασημότερες περιοχές του νησιού, που εντυπωσιάζει με την ομορφιά των νερών της και την βραχώδη ακτή της. Κατά μήκος της δαντελωτής ακτογραμμής, η Παλαιοκαστρίτσα εκτείνεται σε δύο χερσονήσους, που περιβάλλονται από μικρούς και  γραφικούς ορμίσκους, την ώρα που το βαθύ πράσινο των πεύκων, το χρυσό της αμμουδιάς και τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, αναζωογονούν βλέμματα και αισθήσεις και δικαιολογούν, στο έπακρο, την ανάδειξη της Παλαιοκαστρίτσας, ως μιας από τις πιο διάσημες περιοχές της Κέρκυρας για αναψυχή. Αν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία, που παρατηρείται στην περιοχή, σας δίνεται η δυνατότητα να ναυλώσετε βάρκα και να ανοιχτείτε προς τις γύρω μαγικές θαλάσσιες σπηλιές, που περιβάλλουν την Παλαιοκαστρίτσα και με τα έντονα τιρκουάζ νερά τους οδηγούν τον καθένα, σε μια ανεπανάληπτη φυσική  πανδαισία. Οι όρμοι στην Αλύπα, την Αγία Τριάδα, τον Άγιο Πέτρο και το Αμπελάκι, μεταξύ άλλων, συνθέτουν τα κομμάτια ενός επίγειου παράδεισου, που θα οδηγήσει όλες τις αισθήσεις, στο αναπόφευκτο αποκορύφωμα τους.

Οι Παραδοσιακοί οικισμοί της Κέρκυρας

Corfu 1370502 1920 pixabay 1

Αν ψάχνετε κάτι εναλλακτικό και μια εμπειρία, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, για όσο διάστημα βρίσκεστε στην Κέρκυρα, μπορείτε, πάντα, να επισκεφτείτε την ενδοχώρα του νησιού και να ανακαλύψετε μια συστάδα παραδοσιακών οικισμών, που προσφέρονται για μεγάλες συγκινήσεις και εκπλήξεις. Οικισμοί όπως ο Σταυρός, το Γαστούρι, οι Βαρυπατάδες και οι Καστελλάνοι Μέσης βρίσκονται στην καρδιά του νησιού, ανέγγιχτοι, σχεδόν, από τον χρόνο και χτισμένοι ο ένας δίπλα στο άλλο, κουρνιάζοντας, κυριολεκτικά, μέσα στους γαλήνιους κάμπους με τα λιόδεντρα ή στις καταπράσινες πλαγιές των λόφων. Κομμάτια αναπόσπαστα της πληθωρικής κερκυραϊκής φύσης, τα χωριά αυτά αναδύουν μυρωδιές μιας ήρεμης ζωής και την αύρα ενός παρελθόντος, που χάνεται στους αιώνες. Το σεργιάνι στα καλντερίμια, ανάμεσα σε ευωδιαστά περιβόλια, κερκυραϊκά αρχοντικά, πλατείες και μνημεία μιας άλλης εποχής, αποκαλύπτουν το πιο αυθεντικό κομμάτι του νησιού κι ολοκληρώνουν, μοναδικά, το ταξιδιωτικό κολλάζ της «γλυκιάς ζωής», που η Κέρκυρα υπόσχεται να προσφέρει στον καθένα.

Δείτε το προορισμό της Κέρκυρας εδώ