Ήπειρος: Ζαγοροχώρια και Τζουμέρκα, αγαπημένοι προορισμοί του χειμώνα
04 Ιανουάριος 2024

Ήπειρος: Ζαγοροχώρια και Τζουμέρκα, αγαπημένοι προορισμοί του χειμώνα

Tzoumerka Syrrako AdobeStock 196140624

Στο Συρράκο, στους Καλαρρύτες και στην Μονή Κηπίνας. Στα ομορφότερα χωριά των Τζουμέρκων

Χτισμένα στις καταπράσινες πλαγιές του όρος Λάκμος, σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Απολαύστε την υπέροχη αρχιτεκτονική του χωριού με τα πέτρινα σπίτια, τα καλντερίμια, τα γεφύρια  και τις μοναδικές βρύσες, νερά άλλωστε τρέχουν από παντού. Πιείτε νερό από την πηγή Γκούρα  με τον απίθανο θόλο, πλάι στην πλατεία. Τα αυτοκίνητα μένουν εκτός των οικισμών. Τα σπίτια χτίστηκαν από Βλάχους τον 15ο αιώνα. Μια και η περιοχή δεν είναι κατάλληλη για αγροτικές καλλιέργειες, αναπτύχθηκε η κτηνοτροφία και λόγω των άφθονων νερών του ποταμού Χρούσια και η εκμετάλλευση και επεξεργασία του μαλλιού.

Το Συρράκο υπήρξε το μοναδικό χωριό της Ηπείρου που ξεσηκώθηκε κατά το πρώτο έτος της Επανάστασης του 1821. Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν να καταστραφεί ολοσχερώς από τους Τούρκους.
Σήμερα ζουν στο χωριό 50 κάτοικοι. Ζητήστε να σας ανοίξουν τον ναό του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο Μετσοβιτών ταλιαδόρων, το πατρικό σπίτι του Κώστα Κρυστάλλη και το όμορφο Λαογραφικό Μουσείο Ερμηνείας Φωτιάδου ή αναζητήστε τους καταρράκτες όπου έχει διαμορφωθεί πίστα canyoning. Ακριβώς τα ίδια αξίζει να κάνετε και στους γειτονικούς Καλαρρύτες. Προσεγγίστε τους από το ιστορικό μονοπάτι-καλντερίμι που τα ενώνει, μέσα από τη χαράδρα του Χρούσια: η διαδρομή διαρκεί μία ώρα και είναι πανέμορφη.

Τα ίδια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά θα βρείτε και στους Καλαρρύτες. Στα τέλη του 18ου αιώνα άνθησε στο χωριό η ασημουργία. Έμποροι πουλούσαν τις δημιουργίες τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο πασίγνωστος Bulgari είχε καταγωγή από τους Καλαρρύτες. Υπάρχει και Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας.

Θαυμάστε πριν φτάσετε στα χωριά επισκεφθείτε την Μονή Κηπίνας του 1212 χτισμένη μέσα στον βράχο.

 

Tzoumerka Moni Kipinas AdobeStock 361103020

Tzoumerka waterfalls Kryopigi AdobeStock 368079554

Στους Μελισσουργούς… με τα τρεχούμενα νερά

Οι Μελισσουργοί είναι ένα ηπειρώτικο χωριό με πετρόχτιστα σπίτια χτισμένο σε υψόμετρο 860 με τρεχούμενα νερά και πλατάνια της περιοχής, τον ποταμό Μελισσουργιώτικο και τα γειτονικά ελατοδάση.

Το όνομα του χωριού οφείλεται στους κατοίκους της… ανέκαθεν ήταν εργατικοί σαν μελίσσια. Στην πάνω πλατεία υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1778 με ιδιαίτερα αξιόλογες τοιχογραφίες.  Εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς είναι οι καταρράκτες στο Κεφαλόβρυσο, ο ψηλότερος της χώρας, και στο Κρυονέρι.

Το καταφύγιο των Μελισσουργών είναι ένα ακόμη must see στην περιοχή. Βρίσκεται σε 1.023μ. υψόμετρο και προσφέρει στους επισκέπτες αμέτρητες επιλογές δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο. (τηλ. 6974-374172, katafigiomelissourgwn.blogspot.gr) υπάρχει ένα υπέροχο ορεινό καταφύγιο, που φιλοξένει οδοιπόρους.

 

Zagorochoria voidomatis AdobeStock 389966139

 Rafting στον Αώο και στον Βοϊδομάτη

Οι ποταμοί Αώος και Βοϊδομάτης είναι ιδανικοί για rafting και kayak και διαθέτουν διαδρομές εύκολες και δύσκολες, που φτάνουν έως και τα 27 χλμ. σε μήκος. Όσον αφορά το rafting η διαδρομή του ποταμού Βοϊδομάτη είναι κατάλληλη για αρχάριους, αντιθέτως του ποταμού Αώου η οποία είναι απ’ τις πιο εξειδικευμένες στην Ελλάδα είναι κατάλληλη μόνο για όσους έχουν καλή φυσική κατάσταση και κυρίως εμπειρία.

Ο Αώος, είναι το μοναδικό ελληνικό ποτάμι που εκβάλλει εκτός των ελληνικών συνόρων  προσφέροντας μία μοναδικη εμπειρία ραφτινγκ, ιδανική για πολύ έμπειρους rafters! Η περισσότερο προσφιλής διαδρομή στον Αώο ποταμό αρχίζει από τη γέφυρα του Αώου ανάμεσα από τα χωριά Παλιοσέλι και Βρυσοχώρι και καταλήγει στη γέφυρα της Κόνιτσας.  Η διαδρομή ξεκάνει  στην περιοχή της Μονής Στομίου και χαμηλότερα από το  φράγμα του  Αώου,  και  συνεχίζεται προς  το μεγαλύτερο γεφύρι στην Ελλάδα, το Γεφύρι του Αώου. Η διαδρομή είναι υψηλών απαιτήσεων, αφού έχει συνεχόμενη υψηλή δυσκολία V και VI βαθμών, το μήκος της είναι 15 χλμ. και η διάρκειά της από 4 έως 8 ώρες, ανάλογα με την παροχή του ποταμού.

 

Zagorochoria Zitsa KalamasRiver AdobeStock 403165481

 

Στη Ζίτσα, για τα κρασιά και βόλτα στον ποταμό Καλαμά

24 χλμ από τα Γιάννενα βρίσκεται η όμορφη Ζίτσα που είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα κρασιά της. Γύρω από το χωριό θα δείτε αμπελώνες της ποικιλίας Ντεμπίνα. Στα 2000 στρέμματα παράγονται τα λευκά αφρώδη κρασιά ονομασίας προέλευσης, που είναι διάσημα για το λεπτό τους άρωμα και τη γεύση τους. 

Τα δρομάκια του χωριού είναι όμορφα και τα παλιά σπίτια είναι μοναδικά αξιοθέατα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Βιβλιοθήκη, στην οποία θα δείτε και πολλές σπάνιες εκδόσεις.

Επιπλέον αξιοθέατο της περιοχής είναι και ο ορμητικός ποταμός Καλαμάς που είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ηπείρου (96 χλμ.). Το αρχαίο του όνομα ήταν Θύαμις προέρχεται από τη λέξη Θύω, η οποία σημαίνει κινούμαι έντονα. Τη νέα του ονομασία την πήρε από τις πηγές κοντά στα Δολιανά που έχουν πολλά καλάμια.

Κοντά στο χωριό Λίθινο, ο Καλαμάς έκανε το θαύμα του. Σκάλισε με τα άγρια νερά του τον μεγάλο βράχο και παρουσίασε το παράξενο δημιούργημα «Το Θεογέφυρο» που επί αιώνες διευκόλυνε το πέρασμα του ποταμού μια και αυτός με τα πολλά νερά του δεν επέτρεπε αλλού τη διάβαση, όμως όπως η φύση το δημιούργησε, έτσι και το κατέστρεψε. Τα ορμητικά νερά του ποταμού, το 2018, μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις το παρέσυραν.

Koronisia AdobeStock 370858637

 Στην Κορωνησία και στον Αμβρακικό

Μόλις 25 χλμ. από την πόλη της Άρτας βρίσκεται η Κορωνησία, που βρέχεται από τον Αμβρακικό κόλπο, στη λιμνοθάλασσα Λογαρού. Το νησάκι Πέρα Νησί ενώνεται με μια λωρίδα γης 6,5 χλμ με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Επισκεπτόμενοι την Κορωνησία θα απολαύσετε μια όμορφη ταξιδιωτική και γαστριμαργική εμπειρία. 

Πέρα από το φυσικό περιβάλλον και τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για μια επίσκεψη στο βυζαντινό ναό της Παναγιάς της Κορωνήσιας που χρονολογείται από τον 7ο (κατά άλλους τον 10ο) αιώνα και παραπέμπει σε σπάνιο τύπο του σταυροειδούς ημιεγγεγραμμένου με τρούλο ναό. 

Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος της Ελλάδας. Ο Λούρος και ο Άραχθος είναι τα δυο μεγάλα ποτάμια που εκβάλουν στον κόλπο, σχηματίζοντας περισσότερες από 20 λιμνοθάλασσες. Πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, μια πόλη που ήταν κτισμένη στον ποταμό Άραχθο, στη θέση της σημερινής Άρτας. Το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, που ιδρύθηκε στις 21-3-2008, ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar. Στον Αμβρακικό Κόλπο έχουν καταγραφεί 33 είδη ψαριών, εκ των οποίων τα 15 αλιεύονται. Η αλίευση των ψαριών γίνεται με ιβάρια ή διβάρια.

Mesologgi AdobeStock 322404812

Το αυγοτάραχο Αμβρακικού 

Το αυγοτάραχο Αμβρακικού έχει μικρή παραγωγή αλλά εξαιρετική γεύση. Προέρχεται από το θηλυκό ψάρι κέφαλο που λέγεται μπάφα. Τα αυγά του θηλυκού ψαριού αφού αλατιστούν, με χοντρό αλάτι, και αποξηρανθούν σε σκιερό μέρος, στη συνέχεια κερώνονται με κερί μέλισσας.  Οι μπάφες έχουν αυγά από Ιούλιο – Οκτώβριο, και ψαρεύονται για το αυγοτάραχο, όταν τα αυγά είναι ώριμα, από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Το αυγοτάραχο είναι πλούσιο σε Ω3- πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες κυρίως Ε, αλλά και Α, Β, C, σελήνιο, σίδηρο, ασβέστιο.