Αίγινα. Ένα αληθινό στολίδι του Αργοσαρωνικού
30 Ιούλιος 2021

Αίγινα. Ένα αληθινό στολίδι του Αργοσαρωνικού

Λίγα ναυτικά μίλια  χωρίζουν την Αίγινα από τον Πειραιά κι ένα ταξίδι διάρκειας τριάντα πέντε, μόνο, λεπτών, καθιστώντας την, ουσιαστικά, ένα νησιώτικο προάστιο της Αθήνας. Κι όμως! Το ταξίδι στο νησί μοιάζει με άλμα στον χρόνο, με σύμμαχο την πλούσια ιστορία και την αξιοσημείωτη πολιτιστική ταυτότητα του νησιού και συνοδεύεται από την υπόσχεση μιας, αληθινά, ανεπανάληπτης εμπειρίας, που βάζει σε πειρασμό, κάθε επισκέπτη, να μείνει εκεί για… πάντα.

Στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου, η Αίγινα προβάλλει, με το πλούσιο ιστορικό της παρελθόν και τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της, όπως ο ναός της Αφαίας και τα μεσαιωνικά ερείπια στην Παλαιοχώρα, γνωστά και ως ο «νησιωτικός» Μυστράς. Παράλληλα, τα βότσαλα κι η χρυσή αμμουδιά των ωραίων παραλιών της, εναλλάσσονται με τα ορεινά θέλγητρά της Αίγινας, στις όμορφες πλαγιές του Ελλάνιου όρους, ανάμεσα σε πεύκα, φιστικιές και παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ στη Χώρα του νησιού, τα πανέμορφα νεοκλασικά αρχοντικά  και η πληθώρα επιλογών σε διαμονή, φαγητό και  διασκέδαση, δικαιολογούν, απόλυτα, τον χαρακτηρισμό της Αίγινας, ως έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων και όχι μόνο, καθολη τη διάρκεια του χρόνου.

Στην Αίγινα, το νησί όπου οι εναλλαγές και οι ομορφιές δεν έχουν τελειωμό, πάμε να ανακαλύψουμε μαζί, τους λόγους εκείνους, για τους οποίους η Αίγινα είναι ένα πραγματικό στολίδι φυσικής ομορφιάς κι ένας ανεξάντλητος ταξιδιωτικός καμβάς, γεμάτος από εκπλήξεις, που συναρπάζουν τον καθένα.

Aegina ancient olive tree AdobeStock 125592642 1

Ραντεβού στην Χώρα

Η πόλη της Αίγινας συνδυάζει την νησιωτική αύρα του Αργοσαρωνικού, με τη θαυμάσια αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των σπιτιών της, χάρη στα λεγόμενα « εθνικά σπίτια», που χτίστηκαν στην περίοδο, μετά την εθνική ανεξαρτησία και εξωράισαν την πόλη, όταν αυτή ανακηρύχτηκε πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Πρόκειται για καλοδιατηρημένα αρχοντικά, που ενσωματώνουν στην αρχιτεκτονική τους όψη εκλεπτυσμένα  διακοσμητικά μοτίβα, τα οποία  προσδίδουν στα κτίρια, μια ιδιαίτερη ταυτότητα και αναμφισβήτητη κομψότητα και χάρη. Η ιστορική μνήμη είναι αποτυπωμένη, ανεξίτηλα, στους τοίχους των δημοσίων κτιρίων, που συνθέτουν τον οικιστικό καμβά της πόλης. Ξεχωρίζουν με την εκλεπτυσμένη όψη τους το Κυβερνείο, ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο, που αποτέλεσε ένα είδος παιδαγωγικής Ακαδημίας, εκείνης της εποχής, το Ορφανοτροφείο, το κτίριο του Ιστορικού και Λαογραφικού μουσείου και, φυσικά, η Μητρόπολη της Αίγινας, δημιούργημα Επτανήσιων τεχνιτών και ένας ναός  αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Άγιο Διονύσιο και Άγιο Σπυρίδωνα. Κι όλα αυτά, πλάι σε πολυσύχναστους δρόμους, σκιερές πλατείες, καφέ, ταβέρνες και γραφικά ζαχαροπλαστεία, που ξεχωρίζουν για την καλαισθησία τους, καθώς απλώνονται σε όλο το μήκος της παραλιακής οδού, συμπαρασύροντας τον επισκέπτη, στη φιλόξενη αγκαλιά της πόλης.

Κορυφαία αξιοθέατα

Κολώνα

Σε απόσταση 200 μ από την προβλήτα, όπου αράζουν τα πλοία, στο λιμάνι της Αίγινας, εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας. Πήρε το όνομά του από τους Βενετσιάνους ναυτικούς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν, ως σημείο προσανατολισμού τους, τις κολώνες του αρχαϊκού, δωρικού ναού του Απόλλωνα, που υπήρχε στο σημείο. Ο προϊστορικός οικισμός, που αναπτύχθηκε στον λόφο της περιοχής, άκμασε στην εποχή του Χαλκού (περίπου το 2.500π.χ), ενώ, αργότερα, ο χώρος άλλαξε, συχνά, χρήσεις και λειτουργίες, εξαιτίας των πολλών κατακτητών, που βρέθηκαν στο νησί, κατά το πέρασμα των αιώνων. Από τις ανασκαφές, που έχουν γίνει σήμερα στον χώρο, είναι ορατά τα υπολείμματα των προϊστορικών οικισμών και του ναού του Απόλλωνα, όπως, επίσης, τμήματα των τειχών, από τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Στη θάλασσα, κάτω από τον λόφο, σώζονται ίχνη από το πολεμικό λιμάνι των αρχαίων χρόνων, (Κρυπτός Λιμένας), που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ναυτική ιστορία του νησιού και κατέστησε την Αίγινα, ως μια υπολογίσιμη δύναμη, στα χρόνια της ακμής της. Τα περισσότερα ευρήματα της ανασκαφής, εκτίθενται, σήμερα, στις αίθουσες του Αρχαιολογικού μουσείου του νησιού και είναι, άκρως εντυπωσιακά.

Ο ναός της Αφαίας

Aegina naos Afaias AdobeStock 220426963 1

Για πολλούς ερευνητές θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ενεργειακά σημεία στην Ελλάδα, συμβάλλοντας, καθοριστικά, στη διατύπωση των θεωριών, περί δημιουργίας ενός νοητού ισοσκελούς τριγώνου, με την Ακρόπολη και τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Ο ναός της Αφαίας, βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στην Αγία Μαρίνα, σε ένα ύψωμα, που περιβάλλεται από πεύκα. Το όμορφο φυσικό περιβάλλον, δημιουργεί μια αίσθηση γαλήνης και άκρατου σεβασμού, σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, ενώ, χωρίς αμφιβολία, την παράσταση κλέβει, ο περίφημος ναός, χάρη στην εξαιρετική κατάσταση, στην οποία διατηρείται. Ο ναός, αποτελεί ένα τυπικό δείγμα δωρικής αρχιτεκτονικής της κλασικής περιόδου, αφιερωμένος από τους νησιώτες στην Αφαία, την τοπική θεότητα, που, αργότερα, ταυτίστηκε με την Αθηνά. Ο ναός σώζει μεγάλο αριθμό κιόνων, ενώ ήταν γνωστός για τα αριστουργηματικά γλυπτά, που κοσμούσαν τα αετώματά του και εικόνιζαν τα ανδραγαθήματα Αιγινητών ηρώων, που διακρίθηκαν στον Τρωικό πόλεμο. Σήμερα, τα πρωτότυπα έργα εκτίθενται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.

Παλαιοχώρα

Aegina Palaioxora AdobeStock 368763534 1

Η Παλαιοχώρα, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, είναι ένα, εξίσου σημαντικό, αξιοθέατο, που βρίσκεται απέναντι από το προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου. Από τους αρχαιολόγους θεωρείται πως στη θέση αυτή βρισκόταν η αρχαία πόλη της Αίγινας, που λεγόταν Οίη. Οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν εκεί, προκειμένου να αποφύγουν τις πειρατικές επιδρομές των κουρσάρων και παρέμειναν στον χώρο, ως τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι κίνδυνοι των επιδρομών είχαν παρέλθει και αναπτύχθηκε ο παραλιακός οικισμός της σημερινής πόλης της Αίγινας, με το λιμάνι του. Σταδιακά, επήρθε η εγκατάλειψη στην Παλαιοχώρα και, σήμερα, απομένουν πάνω από 30 εκκλησίες ρυθμού βασιλικής, με εξαιρετικές τοιχογραφίες, όλες δείγματα υψηλής εκκλησιαστικής τέχνης. Το περπάτημα μέσα στα ερείπια του οικισμού και ανάμεσα στα πεύκα, είναι μια εμπειρία μοναδική. Ακολουθώντας το μονοπάτι, που οδηγεί στην κορυφή του λόφου, σε ύψος 355μ, η διαδρομή οδηγεί στο επιβλητικό ενετικό Κάστρο, κορυφαίο δείγμα φρουριακής κατασκευής. Η θέα από τα ερείπια του Κάστρου, προς την παραλία της Σουβάλας και το εσωτερικό του νησιού είναι, πραγματικά, αποθεωτική και εμπνέει όλες τις αισθήσεις.

 

Άγιος Νεκτάριος

Aegina st.Nektarios AdobeStock 100799760 1

Περίπου στο μέσο της διαδρομής, από το λιμάνι της Χώρας ως την Αγία Μαρίνα, βρίσκεται το μοναστήρι Αγίας Τριάδας-Αγίου Νεκταρίου, που ιδρύθηκε το 1910, στα ερείπια βυζαντινού μοναστηριού, όπου διατηρούνται τα λείψανα του Αγίου Νεκταρίου, προστάτη της Αίγινας. Ο σύγχρονος ναός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ελλάδας κι έναν από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ναός είναι άκρως εντυπωσιακός εξαιτίας των  επιβλητικών διαστάσεών του, που τον κάνουν να ξεχωρίζει στο τοπίο, ενώ οι πολύτιμοι εκκλησιαστικοί θησαυροί, που φιλοξενεί στο εσωτερικό του, προσελκύουν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Παραλίες. Βουτιές ως τον Οκτώβριο και όχι μόνο

Aegina Moni islet AdobeStock 281032782 1

Η Αίγινα είναι ένα νησί γεμάτο με, εκπληκτικής ομορφιάς, παραλίες. Απλωμένες κατά μήκος της ακτογραμμής, οι παραλίες του νησιού χαρακτηρίζονται από τα ρηχά, κρυστάλλινα νερά τους, που παραμένουν ζεστά, σίγουρα, μέχρι και τον Οκτώβριο. Εύκολα προσβάσιμες, λόγω του ικανοποιητικού οδικού δικτύου του νησιού και με τις περισσότερες, εξ αυτών, να είναι άρτια οργανωμένες και με πλήθος παροχών, οι παραλίες της Αίγινας μπορούν να εγγυηθούν στιγμές αστείρευτης ταξιδιωτικής απόλαυσης, στα καταγάλανα νερά τους και τις αστραφτερές τους αμμουδιές. Μικροί όρμοι και κολπίσκοι, «πνιγμένοι» κυριολεκτικά, στο πράσινο, προσφέρουν μοναδικές στιγμές απομόνωσης και ηρεμίας, σε ένα φυσικό τοπίο, που μοιάζει να ξεπήδησε από τον ζωγραφικό καμβά ενός μεγάλου καλλιτέχνη. Από τις παραλίες στην Αύρα και την Κολώνα, την αμμώδη παραλία της Παναγίτσας και τις οργανωμένες παραλίες στον Άγιο Βασίλη, τον Μαραθώνα, την Αιγινήτισσα, το Κλίμα και τις Καμάρες, μεταξύ άλλων, νους  και  αισθήσεις καταφέρνουν  να αποδράσουν, σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον ανείπωτης γαλήνης και ξεγνοιασιάς, χαρίζοντας σε όλους, μια ανεπανάληπτη εμπειρία, που θα βάλει, μια για πάντα, την Αίγινα, στην καρδιά του καθενός.

Δείτε το προορισμό της Αίγινας εδώ