Ροσκόφ
26 Νοέμβριος 2021

Ροσκόφ, Βρετάνη Γαλλία

Χτισμένο σε μια χερσόνησο που περιβάλλεται από ένα κανάλι, το Roscoff αξίζει μια παράκαμψη για να το επισκεφθούμε. Οι επισκέπτες γοητεύονται από αυτή την πόλη, η οποία είναι και λιμάνι και παραθαλάσσιο θέρετρο. Πολύ κοντά της βρίσκεται και το Isle of Batz, με ήπιο κλίμα που το καθιστά ιδανικό μέρος για χαλάρωση.

Τον 19ο αιώνα, ο Roscoff εμπορευόταν ύφασμα, αλάτι και ξύλο… ακόμη και κρεμμύδια που εξάγονταν στην Αγγλία. Τα πάντα στο ιστορικό του κέντρο παραπέμπουν στον πλούτο του θαλάσσιου εμπορίου: από την εκκλησία, μέχρι τις πολυτελείς κατοικίες από γρανίτη, από τις σμιλεμένες από πέτρα βάρκες μέχρι τους πυργίσκους στο παλιό λιμάνι.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι «Onion Johnnies» πέρασαν στην Αγγλία για να πουλήσουν τα περίφημα ροζ κρεμμύδια Roscoff. Αυτός ο δεσμός με το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε ισχυρός. Χάρη στο λιμάνι βαθέων υδάτων που κατασκευάστηκε κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, εξακολουθεί να υπάρχει ακτοπλοϊκή υπηρεσία όλο το χρόνο προς το Ηνωμένο Βασίλειο και, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, προς την Ιρλανδία επίσης.

Roscoff

Το πρώτο κέντρο θαλασσοθεραπείας της Γαλλίας άνοιξε στο Roscoff το 1899. Ο Dr Bagot αντιμετώπισε τους ρευματισμούς με θαλασσινό νερό. Έκτοτε, η επιτυχία του κέντρου δεν σταμάτησε ποτέ. Σήμερα, δίπλα στο «station biologique», ένα ερευνητικό κέντρο θαλάσσιας βιολογίας που είναι διάσημο σε όλη την Ευρώπη, έχουν αναπτυχθεί εταιρείες συγκομιδής φυκιών. Η τοποθεσία είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής φυκιών στο Finistère.

Το Ροσκόφ μπορείτε να το επισκεφθείτε σε μια από τις περιπλανήσεις σας στην Βρετάνη. Απέχει από την πρωτεύουσα της Βρετάνης, το Ρεν, οδικώς 2.30΄ώρες.