Προετοιμάσου πριν ταξιδέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο
16 Απρίλιος 2021

Προετοιμάσου πριν ταξιδέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Από τους κομψούς και αριστοκρατικούς δρόμους του Λονδίνου μέχρι τα μαγευτικά και γραφικά χωριά στα Highlands της Σκωτίας, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα μοναδικό μείγμα πολιτισμών και κουλτούρας.

Σκόρπια κάστρα σε κάθε λόφο και πεδιάδα, κρυμμένοι μύθοι από επικές μάχες ιπποτών, μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική που ποικίλει σε κάθε πόλη και χωριό, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολλά πρόσωπα να δείξει στους επισκέπτες του.

Μπορεί οι περισσότεροι επισκέπτες να μπερδεύουν το Ηνωμένο Βασίλειο με το κράτος της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς είναι και το πιο γνωστό, όμως κάτω από την ίδια σημαία βρίσκονται η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία. Ένα νησί που περιβάλλεται από τη Βόρεια Θάλασσα και η πιο κοντινή χώρα είναι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

 λονδίνο άγιος παύλος καθεδρικός

Όποια κι αν είναι η περίοδος που θα αποφασίσετε να ταξιδέψετε, καλό είναι να γνωρίζετε μερικά από τα πιο βασικά tips για να απολαύσετε ακόμη περισσότερο την εμπειρία του ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Tips Προετοιμασίας

Πριν την αναχώρηση για κάθε ταξίδι, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε κάθε ιδιαιτερότητα που μπορεί να συναντήσετε για τη χώρα που επισκέπτεστε.

Το ίδιο ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο, που διαφέρει αρκετά από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Δυστυχώς, τα ευρώ σας δεν περνάνε εδώ

Σε σχέση με το ευρώ, το οποίο κυριαρχεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν δικό τους νόμισμα, τη Βρετανική Λίρα (GBP), η οποία ενδέχεται να διαφέρει ελαφρώς στη Σκωτία, καθώς εκεί χρησιμοποιούν τη σκωτσέζικη λίρα με την ίδια αξία.

Επομένως, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει συνάλλαγμα πριν από την άφιξή σας. Εναλλακτικά, θα βρείτε μέρη για να αγοράσετε συνάλλαγμα εκεί, αλλά πιθανότατα θα είναι πιο ακριβά.

Αγοράστε έναν προσαρμογέα ταξιδιού για τις ηλεκτρονικές σας συσκευές

Oι εσοχές για τις ηλεκτρικές πρίζες είναι διαφορετικές σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί, ειδικά για τους φορτιστές σας. Για να συνδέσετε μια συσκευή, θα πρέπει να διαθέτετε πρίζα με τρεις ορθογώνιες προεξοχές αντί για δύο.

Για να αποφύγετε την αγορά νέων προσαρμογέων οπουδήποτε κι αν πηγαίνετε, φροντίστε να έχετε μαζί σας έναν καθολικό προσαρμογέα ταξιδιού, έναν αντάπτορα δηλαδή, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε όλες τις ηλεκτρονικές σας συσκευές.

Δεν ισχύει πλέον η ίδια χρέωση στην τηλεφωνία όπως σε χώρες της Ε.Ε.

Επίσης, το δίκτυο τηλεφωνίας πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι διαφορετικό στη χρέωση από τους τηλεφωνικούς παρόχους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την έξοδο του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ισχύει η δωρεάν χρήση των δεδομένων και μονάδων σας, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ακολουθεί ανάλογη χρέωση/ λεπτό.

Αν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε κλήσεις από το Η.Β. στην Ελλάδα, φροντίστε να προμηθευτείτε λεπτά ομιλίας από τον πάροχό σας.

wildlife στο ηνωμένο βασίλειο

Ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, φροντίστε να έχετε πάντοτε μαζί σας την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας, ενώ εναλλακτικά, βγάλτε φωτοτυπίες αυτών. Έτσι, μπορείτε να έχετε αντίγραφα των επίσημων εγγράφων σας και να τα κουβαλάτε αυτά μαζί κατά την περιήγησή σας, ενώ τα αυθεντικά βρίσκονται κλειδωμένα κάπου ασφαλή.

highlands στο ηνωμένο βασίλειο

Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να θεωρείται μια από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, αλλά δίνεται η ίδια οδηγία σε κάθε επισκέπτη: απολαύστε την περιήγησή σας αλλά να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα σε κάθε δρόμο και στενό, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστα σημεία με αρκετό κόσμο.

Φυσικά, επειδή ο καιρός στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή, ενώ παράλληλα διαφέρει από το Βορρά μέχρι το Νότο, έχετε πάντοτε μαζί σας μια ομπρέλα και μπουφάν με κουκούλα. Μπορεί το Λονδίνο να έχει τη φήμη ως το πιο βροχερό μέρος, όμως στο Εδιμβούργο δε λείπουν οι βροχές και οι καταιγίδες.

Μια άλλη σημαντική συμβουλή που θα σας βγάλει από αρκετούς μπελάδες, είναι η γνώση της πορείας της κίνησης στο δρόμο. Σε αντίθεση με την Ευρώπη και την Αμερική, τα αυτοκίνητα φέρουν το τιμόνι στη δεξιά τους πλευρά, ενώ στους δρόμους κατευθύνονται από την αριστερή πλευρά. Προσέξτε μη μπερδευτείτε!

κανόνες ασφαλείας στο Λονδίνο

Tips Ταξιδιού

Όπως κάθε χώρα, έτσι και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μερικά μυστικά που μπορείτε να ανακαλύψετε και να εκμεταλλευτείτε.

  • Δωρεάν είσοδος σε μουσεία - Για τα περισσότερα μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο δε χρειάζεται να πληρώσετε εισιτήριο, ιδιαίτερα μέσα στην πόλη του Λονδίνου, καθώς και σε άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Εδιμβούργο και το Λίβερπουλ.
  • Δωρεάν είσοδος στους καθεδρικούς: Πολλοί από τους καθεδρικούς ναούς στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανοιχτοί προς τους επισκέπτες. Αποτελούν μια υπέροχη ευκαιρία για να θαυμάσετε μερικά παραδείγματα της αρχιτεκτονικής που κυριαρχούσε μεταξύ 15ου έως 19ου αιώνα.
  • Φαγητό στις Pubs: Μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας σε διάφορα εστιατόρια, όμως οι παμπς του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Είναι μια καλή περίπτωση για να δοκιμάστε λαχταριστά πιάτα, ακόμα και brunch, σε χαμηλές τιμές.

pubs ηνωμένο βασίλειο

Σε όποια πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου κι αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε, είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστείτε με τα γραφικά χωριά και το όμορφο και γρήγορα μεταβαλλόμενο τοπίο των μεγάλων πόλεων.

Σχεδιάστε το ταξίδι σας