Κυκλάδες, Νάξος
  • Αρχική
  • Travel Blog
  • Travel Inspiration
  • Νάξος. Ένα νησί γεμάτο ομορφιά και χάρες, που προκαλούν, εδώ και αιώνες, μεγάλα συναισθήματα!
17 Ιούνιος 2021

Νάξος. Ένα νησί γεμάτο ομορφιά και χάρες, που προκαλούν μεγάλα συναισθήματα!

Καταμεσής του Αιγαίου, κάτω από τον δυνατό ήλιο των Κυκλάδων, βρίσκεται η Νάξος. Πανέμορφη και, συνάμα, μυστηριακή, αρχοντική και παραδοσιακή, τυλίγει κάθε επισκέπτη στην κυκλαδική μυσταγωγία, συγκινεί και γοητεύει. Στη σκιά του Ζα (Ζευς), του υψηλότερου βουνού των Κυκλάδων, το νησάκι Παλάτια, με την φημισμένη, διεθνώς, Πορτάρα, μοιάζει να επιπλέει στα γαλανά νερά του Αιγαίου. Ρωμαλέοι κούροι, σκορπισμένοι στις ερημιές του νησιού, μοιάζουν να «συνομιλούν» με τα κομψά κυκλαδικά ειδώλια στο Αρχαιολογικό μουσείο του Κάστρου, την ώρα που τα βλέμματα και οι αισθήσεις καθενός, αναζωογονούνται από τις γοητευτικές μεσαιωνικές εικόνες, που προσφέρουν οι διαδρομές στα ατμοσφαιρικά σοκάκια της Χώρας. Η Απείρανθος και το Φιλώτι υπερασπίζονται τον τίτλο των ωραιότερων παραδοσιακών οικισμών της Νάξου, ενώ το οροπέδιο της Τραγαίας, ονομαστό και ως «ο Μυστράς του Αιγαίου», εντυπωσιάζει, όχι μόνο για τη φυσική του ομορφιά, αλλά και για την απέραντη πινακοθήκη της βυζαντινής τέχνης, που την «φυλάσσει» στις πολλές εκκλησίες του, καθώς αυτές ξεπροβάλλουν μέσα στα ασημένια ελαιόδεντρα και τους βαθυπράσινους κέδρους.

Μέσα από έναν ταξιδιωτικό καμβά ανομολόγητης ομορφιάς, όπως είναι η Νάξος, επιλέγουμε ορισμένες, μόνο, από τις αρχαιολογικές και φυσικές καλλονές της και τις παρουσιάζουμε ευθύς, ενισχύοντας την άποψη, πως η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, δεν είναι παρά ένας ταξιδιωτικός προορισμός, που χαρίζει στιγμές ατέλειωτης ευχαρίστησης, σε κάθε επισκέπτη.

Πορτάρα

Το πιο διάσημο και αναγνωρίσιμο μνημείο της Νάξου. Μαρμάρινη και επιβλητική η Πορτάρα στέκεται, για αιώνες, στο νησάκι Παλάτια ή στο νησί του Βάκχου, όπως αλλιώς είναι γνωστό το μικρό νησάκι, που φιλοξενεί το πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο του νησιού. Το εντυπωσιακό αυτό μνημείο, που, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ξεκίνησε να χτίζεται τον 6ο αιώνα π. Χ. και αφιερώθηκε στον Θεό του Φωτός, Απόλλωνα, περιβάλλεται, ως σήμερα, από μύθους για τη χρήση και τη λειτουργία του, που υφαίνουν γύρω από την Πορτάρα ένα επιπλέον πέπλο μυστηρίου και το καθιστούν, ακόμα πιο γοητευτικό, στα μάτια κάθε επισκέπτη. Την ώρα του δειλινού, η πύλη, που απέμεινε όρθια από τον μαρμάρινο αρχαϊκό ναό, ζει την πιο ρομαντική στιγμή της. Τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος ακουμπούν την Νάξο και τις καρδιές των ανθρώπων, που, καθισμένοι στις αρχαίες πέτρες, απολαμβάνουν την συγκλονιστική στιγμή της βύθισης του ηλίου στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου.

Ο ναός της Δήμητρας

Στο χωριό Σαγκρί, στην τοποθεσία Γύρουλα, θα συναντήσουμε ένα από τα πιο αξιόλογα οικοδομήματα της αρχαίας Νάξου. Ο ναός της Δήμητρας χρονολογείται τη δεκαετία 530-520 π. Χ και είναι ιωνικού ρυθμού. Ο ναός είναι κατασκευασμένος, ολόκληρος, από λευκό μάρμαρο σε τετράγωνο σχήμα, με κολόνες στην πρόσοψή του. Στο εσωτερικό του είχε, επίσης, κολόνες, οι οποίες στήριζαν την οροφή, στον ειδικά διαμορφωμένο εσωτερικό χώρο, ο οποίος χρησιμοποιείτο για τη λατρεία της θεάς Δήμητρας, όπως μαρτυρούν επιγραφές, που βρέθηκαν στον ναό. Κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο, θα συναντήσουμε το διακεκριμένο μουσείο Γύρουλα, όπου στις αίθουσες του εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από τον ναό του 6ου αιώνα π. Χ.

naxos demetra temple AdobeStock 420307668 1

 

Οι Κούροι

Κοιτάζοντας τους τρεις γυμνούς, μισοτελειωμένους νέους του 6ου αι. π.Χ, με τους δύο να κείτονται στη σκιά ενός μεγάλου δέντρου στο χωριό Μέλανες, στη θέση Φλεριό, (9χλμ από την Χώρα) και τον τρίτο να βρίσκεται  στο παραθαλάσσιο χωριό του Απόλλωνα, (35χλμ από τη Χώρα), δέος πλημμυρίζει τις σκέψεις και τις ματιές των επισκεπτών. Τόσο ο Κούρος του Απόλλωνα με τις εντυπωσιακές του διαστάσεις, όσο και οι άλλοι δύο Κούροι, που βρίσκονται κοντά στα αρχαία λατομεία του νησιού, αποδεικνύουν το αναμφισβήτητο ταλέντο των Ναξίων καλλιτεχνών και την προσπάθεια τους να εντυπωσιάσουν τους ολύμπιους θεούς. Μολονότι και οι τρεις κούροι παρέμειναν ανολοκλήρωτοι, εξακολουθούν, έως σήμερα, να εντυπωσιάζουν με τις ρωμαλέες σωματικές αναλογίες τους, ενώ οι προσπάθειες των τεχνιτών να αποδώσουν, φυσιοκρατικά, τις αρετές του ανθρώπινου σώματος, ενισχύουν την άποψη, πως τα αγάλματα αναπαριστάνουν τον Θεό Απόλλωνα ή τον Διόνυσο. Στην ίδια περιοχή θα συναντήσουμε, επίσης, (γύρω από το Φλεριό) και τα απομεινάρια του αρχαίου υδραγωγείου.

naxos melanes kouros AdobeStock 97627668 1

 

Η Παναγία Δροσιανή

Η Παναγία Δροσιανή βρίσκεται 3χλμ. μετά το χωριό Χαλκί. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Παναγία της βροχής, καθώς, βάση της παράδοσης, οι πιστοί Ναξιώτες προσπαθούσαν να ξορκίσουν το πρόβλημα της ανομβρίας, που ταλάνιζε, επί χρόνια, το όμορφο νησί. Το σύμπλεγμα ναών της Δροσιανής χτίστηκε τον 6ο αιώνα και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πρωτοχριστιανικούς ναούς. Σύμφωνα, πάντοτε, με τους αρχαιολόγους, το μοναστήρι  διαθέτει, σήμερα, τις καλύτερα σωζόμενες  τοιχογραφίες του νησιού, με τις παλιότερες από αυτές να χρονολογούνται τον 7ο αιώνα και να φτάνουν ως τον 14ο αιώνα, αφήνοντας κατάπληκτο κάθε επισκέπτη, με την καλλιτεχνική αρτιότητα και αισθητική τους.

naxos drosiani AdobeStock 33367929 1

 

Οι οικισμοί Φιλώτι και Απείρανθος

Πρόκειται για τους ομορφότερους, παραδοσιακούς οικισμούς της Νάξου, που προσελκύσουν κάθε χρόνο έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ετοίμων να πάρουν μια γεύση της ιδιαίτερης γοητείας, που ασκούν οι παραδοσιακοί  οικισμοί της ναξιώτικης ενδοχώρας. Το Φιλώτι είναι το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου. Από την πλατεία του απλώνονται, αμφιθεατρικά, πλακόστρωτα και δαιδαλώδη σοκάκια, που οδηγούν σε μέρη που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Καλοδιατηρημένα σπίτια με ολάνθιστους κήπους και αυλές, καθώς και σκιερές πλατείες, με γραφικά καφενεία και ξωκκλήσια, ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά του οικισμού, που σε συνδυασμό με ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, αναζωογονεί όλες τις αισθήσεις και δημιουργεί έναν καμβά από ξεχωριστές εικόνες και εμπειρίες. Παρόμοια ατμόσφαιρα επικρατεί και στην Απείρανθο της Νάξου, τον γραφικό πετρόκτιστο οικισμό, γνωστό και ως το «μαρμάρινο χωριό». Η πέτρα και το μάρμαρο, που χρησιμοποιήθηκαν σε αφθονία από τους ντόπιους χτίστες, διαμορφώνουν στην Απείρανθο ένα ελκυστικό οικιστικό περιβάλλον, που καθιστά τον οικισμό, ως το αναμφισβήτητο «πετράδι της  Νάξου και όλων των Κυκλάδων, ενώ η έντονη πολιτιστική δραστηριότητα και οι ενδιαφέρουσες φυσιολατρικές διαδρομές, που περιβάλλουν το χωριό, συμπληρώνουν, ιδανικά, το προφίλ ενός προορισμού, που συγκινεί και γοητεύει τον καθένα.

naxos apeiranthos AdobeStock 181238462 1

 

Οι παραλίες

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων μπορεί να μην έχει τις περισσότερες, διαθέτει, όμως, μερικές από τις καλύτερες αμμουδιές του Αιγαίου. Μέσα σε μια μεγάλη ακτογραμμή, οι παραλίες της Νάξου, με τα εξωπραγματικά όμορφα γαλαζοπράσινα νερά τους, με την ψιλή λευκή τους άμμο, πλήρως οργανωμένες ή, έστω, απόμερες και ερημικές, υπόσχονται να εκπληρώσουν κάθε ταξιδιωτική προσδοκία. Με σύμμαχο το ικανοποιητικό οδικό δίκτυο του νησιού και την πληθώρα επιλογών, που οι παραλίες της Νάξου προσφέρουν, επισκεφτείτε την Αγία Άννα, τον Άγιο Προκόπιο, την Πλάκα και την Ψιλή Άμμο και απολαύστε το μπάνιο σας σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό αξεπέραστης φυσικής ομορφιάς. Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και της περιπέτειας, η οργανωμένη παραλία της Μικρής Βίγλας, που αποτελεί την κορυφαία και πιο δημοφιλή επιλογή για kite surf, εγγυάται μια εμπειρία, που θα μείνει αλησμόνητη σε μικρούς και μεγάλους, επιβεβαιώνοντας, πανηγυρικά, πως η Νάξος είναι ένας προορισμός, γεμάτος από ατελείωτη ομορφιά και απρόσμενες εκπλήξεις, που δεν μπορεί παρά να κλέψει την καρδιά κάθε επισκέπτη, αλλά, κυρίως, την δική σας.

Δείτε το προορισμό της Νάξου εδώ