Γάνδη, ο ατόφιος μεσαιωνικός θησαυρός της Ευρώπης
05 Οκτώβριος 2022

Γάνδη, ο ατόφιος μεσαιωνικός θησαυρός της Ευρώπης

Ρομαντική και ξεχωριστή, η Γάνδη καταφέρνει να αφυπνίσει όλες  τις αισθήσεις, μέσα από τα θέλγητρά της, τα υδάτινα κανάλια, που τη διασχίζουν, τα αυθεντικά μεσαιωνικά κτίρια, που την κοσμούν, τα λιθόστρωτα δρομάκια και τις παραδοσιακές χρωματιστές της κατοικίες, κομμάτια όλα ενός καμβά, μοναδικών εικόνων και αφοπλιστικών εντυπώσεων.

Στο ιστορικό κέντρο της Γάνδης

Περπατώντας στην Γάνδη αισθάνεστε πως είστε σε κάποιον πίνακα της Αναγέννησης. Η Γάνδη ήταν σημαντική εμπορική πόλη στην Ευρώπη, υπήρξε η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πόλη σε μέγεθος μετά το Παρίσι. Η μεγαλοπρέπεια της πόλης  αποδεικνύονται ξεκάθαρα από το επιβλητικό κάστρο Gravensteen, τα όμορφα διακοσμημένα σπίτια των εμπόρων και τις εντυπωσιακές εκκλησίες και καθεδρικούς ναούς της. Χαρακτηριστικός είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μπάβο, που είναι η παλαιότερη ενοριακή εκκλησία και βρίσκεται στη θέση μιας εκκλησίας του 10ου αιώνα και μιας ρωμανικής εκκλησίας του 12ου αιώνα. Στο εντυπωσιακό εσωτερικό του θα βρείτε θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας, ανάμεσα τους και η Αγία Τράπεζα της Γάνδης.

 

Gand St. Bavo AdobeStock 364339176

Το μεσαιωνικό λιμάνι της Γάνδης βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης με τα πλοία να ελλιμενίζονται στο σημείο αυτό από τον 11ο αιώνα. Οι αποβάθρες Graslei και Korenlei είναι το κατ’ εξοχήν σημείο συνάντησης.

Gand Gravensteen AdobeStock 69161813

Eπισκεφτείτε το Gravensteen

Το Gravensteen είναι ένα από τα ισχυρότερα φρούρια στη Δυτική Ευρώπη, που περιβάλλεται από τον ποταμό Lieve. Χτίστηκε μεταξύ 1180 και 1200 κατόπιν εντολής του Φίλιππου της Αλσατίας, στη βάση μιας παλαιότερης δομής του 9ου αιώνα. Σήμερα, παραμένει ένα μοναδικό παράδειγμα της ευρωπαϊκής μεσαιωνικής τέχνης της οχύρωσης.

 

Gand Graslei AdobeStock 275694859

 Το καλύτερο σημείο θέας στην πόλη είναι η γέφυρα του Αγίου Μιχαήλ με το χάλκινο άγαλμα στη μέση, το Graslei και το Korenlei σε πρώτο πλάνο, το Κάστρο των Κόμηδων στο βάθος, την εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ και, φυσικά, τους τρεις διάσημους πύργους της Γάνδης στη σειρά.

Για τους λάτρεις της τέχνης μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης S.M.A.K. και το Μουσείου Καλών Τεχνών της Γάνδης.

 

Gand city center AdobeStock 220675511

 Η Γάνδη δε διαθέτει αεροδρόμιο. Ταξιδέψτε αεροπορικώς ως τις Βρυξέλλες και από εκεί επιλέξτε από το αεροδρόμιο Zavendem το τρένο, που σε 35’ σας μεταφέρει απευθείας στην Γάνδη. Από το αεροδρόμιο Σαρλερουά επιλέξτε το shuttle bus, που σε 70’ σας μεταφέρει ως τον σιδηροδρομικό σταθμό Gent Sint Pieters. Κατόπιν με τη γραμμή 1 του τραμ, μεταβείτε στο ιστορικό κέντρο της Γάνδης.