αεροστατα
04 Ιανουάριος 2022

Εξωπραγματική Καππαδοκία

Οι πόλεις κάτω από το έδαφος

cappadocia goreme AdobeStock 179491751

Έχουμε ακούσει για ολόκληρες πόλεις να εκτείνονται κάτω από την επιφάνεια της γης στην περιοχή της Καππαδοκίας. Μία από αυτές είναι και η Μαλακοπή (βαθύ πηγάδι) η οποία κατεβαίνει 18 στρώσεις από την επιφάνεια της νέας πόλης. Περίπου πριν 1000 χρόνια, αυτές οι υπόγειες πόλεις, ήταν κρυψώνες και καταφύγια των ανθρώπων που κατοικούσαν στην περιοχή από τις επιθέσεις κυρίως μογγολικών φύλων. Η πρώτη υπόγεια πόλη ανακαλύφθηκε το 1963 από έναν κάτοικο της σύγχρονης πόλης, ο οποίος στην προσπάθεια ανακαίνισης του υπογείου του βρήκε έναν κρυφό χώρο.

Οι άνθρωποι μπορούσαν να μείνουν μέχρι και για μήνες σε αυτές τις πόλεις και επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω τούνελ, γραμμάτων, ακόμη και με φωνές, ενημερώνοντας ο ένας τον άλλον για τα δρώμενα της επιφάνειας. Σύμφωνα με την εκτίμηση που έκαναν αρχαιολόγοι, μια τέτοια πόλη μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό τροφίμων, ζώων και περίπου 20.000 ανθρώπων. Ανάμεσα στην Καισάρεια και στο Νεβσεχίρ έχουν βρεθεί περίπου 200 ίδιες πόλεις.

Σήμερα στην Καππαδοκία υπάρχουν πολλά luxury ξενοδοχεία στα οποία μπορεί να διαμείνει κάποιος και να ζήσει την μοναδική αυτή εμπειρία από κοντά.

Ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος είναι το Μουσείο Γκιορεμέ (Κόραμα) το οποίο ουσιαστικά αποτελείται από διάφορες λαξευτές εκκλησίες, με εμάς να ξεχωρίζουμε την Σκοτεινή Εκκλησία.

Πρόκειται για έναν ναό που στέκει ακλόνητος από τον 11ο αιώνα και έχει λαξευτεί πάνω στον βράχο, ο οποίος δημιουργήθηκε από λάβα και ηφαιστειακή τέφρα. Η εκκλησία έχει ελάχιστο φωτισμό, ο οποίος προέρχεται από έναν μικρό φεγγίτη και αυτό σημαίνει πως οι αγιογραφίες της έχουν διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση. Θεωρούνται από τα αριστουργήματα της βυζαντινής ζωγραφικής.

Γη των άγριων αλόγων και των περιστεριών

pigeon houses

Υπάρχει ένας θρύλος που λέει πως το όνομα Καππαδοκία σημαίνει στα αρχαία περσικά «γη των όμορφων αλόγων». Η αλήθεια είναι πως αυτός ο θρύλος φαντάζει πραγματικός καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλά άγρια άλογα. Αν δεν θέλετε να δείτε την Καππαδοκία από τα αερόστατα που υπάρχουν εκεί, μπορείτε να την γυρίσετε με ένα άλογο. Εκτός από τα άλογα όμως, η Καππαδοκία θα μπορούσε και ίσως να ήταν κιόλας παλαιότερα περιστερώνας. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν τα περιστέρια ως ταχυδρόμους, ενώ τα περιττώματα τα χρησιμοποιούσαν ως λίπασμα.

Η Κοιλάδα των Περιστεριών, με τα λευκά σαν χιόνι πετρώματα της αδιαμφησβήτητα αποτελεί από μόνη της έναν λόγο να επισκεφτεί κανείς την Καππαδοκία.

To Μουσείο του μαλλιού

cappadocia Kaymakli AdobeStock 243311056

Δίπλα στον Γκιορεμέ υπάρχει η Άβανος, λιγότερο τουριστική και πιο παραδοσιακή. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο του Μαλλιού του Γκαλίπ Κορουκτσού. Η ιστορία ξεκίνησε με μία φίλη του Γκαλίπ η οποία άφησε μια τούφα της για να μην ξεχάσει να της φτιάξει κάτι. Από τότε και μετα από 30 χρόνια, τα εκθέματα του είναι πάνω από 16.000 πλεξούδες, τις οποίες άφηναν οι γυναίκες ως λαχείο, όπου κληρώνονται 2 φορές το χρόνο γυναίκες για να κάνουν μαθήματα κεραμικής.

Βόλτα με το αερόστατο

ballons

Φυσικά και η βόλτα με το αερόστατο είναι must! Η εμπειρία και το συναίσθημα που θα ζήσετε, όντας στο ίδιο ύψος με τις κορυφές των βράχων είναι ανεπανάληπτη. Η τιμή ίσως να σας φανεί ακριβή καθώς μια τέτοια βόλτα κοστίζει 150 € αλλά σίγουρα αξίζει, μιας και θα φτάσετε ως εκεί να δείτε την Καππαδοκία από τα 1000 μέτρα ύψος.

Το κάστρο Ουχισάρ

Uchisar castle

Το Κάστρο Ουχισάρ σε απόσταση 5 χλμ. από το Γκιορεμέ δεν είναι πραγματικά ένα κάστρο, μα ένας τεράστιος βράχος, σκαλισμένος με δωμάτια στα οποία κατοικούσαν άνθρωποι. Η είσοδος δεν επιτρέπεται μέσα στα δωμάτια, λόγω κατολισθήσεων, η θέα όμως από ψηλά είναι μαγική καθώς η ανάβαση είναι αρκετά εύκολη.