Αργολίδα. Στους δρόμους της φύσης και της ιστορίας
14 Μάιος 2021

Αργολίδα. Στους δρόμους της φύσης και της ιστορίας

Η αργολική χερσόνησος αποτελεί ένα θαυμαστό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης βουνού και θάλασσας.

Η πολυμορφία του αργολικού τοπίου με τους αγρούς, τα δάση, τις γυμνές βουνοκορφές, τις όμορφες παραλίες και τους αναρίθμητους όρμους καταφέρνει και κράτα σε υψηλά επίπεδα την αδρεναλίνη του επισκέπτη, ο οποίος καλείται, ταυτόχρονα, να περιπλανηθεί σε ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο, που ανάλογο του δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Ο τόπος, άλλωστε κατοικείται, αδιάλειπτα, εδώ και χιλιετίες και οι μαρτυρίες για τα έργα των ανθρώπων είναι πολλές και εντυπωσιακές. Οι Μυκήνες, η Επίδαυρος και η Τίρυνθα, μαζί με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς τόπους και μνημεία της περιοχής, συνιστούν προορισμούς, που αποτελούν σημεία αναφοράς, σε εγχώριο, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτοί οι τόποι γέννησαν τον πανάρχαιο μύθο των Κυκλώπων, τη δυναστεία των Ατρειδών και εξακολουθούν να γεννούν ακόμη στους επιστήμονες καίρια ερωτήματα, σχετικά με την ιστορία.

Ταξίδι για μια αρχαία παράσταση: αυτή είναι η Αργολίδα και εμείς θα τη γνωρίσουμε, μέσα από τους τρεις σημαντικότερους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.

 

Epidaurus AdobeStock 399158603

 

ΕΠΊΔΑΥΡΟΣ

Δεν χώρα αμφιβολία πως το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο της διαδρομής που ενώνει τον Αργολικό κόλπο με τον κόλπο της Επιδαύρου. Ανάμεσα από απέραντους ελαιώνες, πορτοκαλεώνες και πανύψηλα κυπαρίσσια και διάσπαρτα μνημεία της πολυσήμαντης  μυκηναϊκής ιστορίας της περιοχής, στους κατάφυτους πρόποδες του Αραχναίου όρους, απλώνεται το ακαταμάχητο θεατρικό σκηνικό της Επιδαύρου. Μέρος ενός ευρύτερου ιερού, αφιερωμένου στον θεό Ασκληπιό και τόπος ίασης σώματος και ψυχής, λατρείας, αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, το Ασκληπιείο της Αργολίδας καθιερώνεται ως το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό θεραπευτήριο της αρχαίας Ελλάδας, καταλαμβάνοντας μια θέση στους εξέχοντες αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και μπαίνοντας, δικαίως, στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Σε  αυτόν τον τόσο ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο το θέατρο της Επιδαύρου στέκει, ως σήμερα, περήφανο και επιβλητικό και υποδέχεται πλήθος επισκεπτών, που μένουν άφωνοι μπροστά στην αρχιτεκτονική τελειότητα του μνημείου. Η τέλεια ακουστική του, η καλοδιατηρημένη όψη του και η φιλοξενία σπουδαίων πολιτιστικών δρωμένων, υπό την αιγίδα του φεστιβάλ Αθηνών, καθιστούν ακαταμάχητη τη γοητεία του θεάτρου προς κάθε επισκέπτη, οδηγώντας τις αισθήσεις στο αποκορύφωμα τους. Μέσα στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, τα διάσπαρτα μνημεία του, όπως ο περίφημος Ξενώνας, το συγκρότημα του τελετουργικού εστιατορίου, το τελειότερο κυκλικό αρχαίο κτίσμα της Θόλου και το εντυπωσιακό Στάδιο των αθλητικών αγώνων, θα εξυψώσουν την σπουδαιότητα της Επιδαύρου, ως χώρου, που οδηγεί την ανθρώπινη ψυχή στη γέννηση των υψηλότερων συναισθημάτων και στην ολοκληρωτική της  κάθαρση.

 

Mycenae AdobeStock 276204363

 

ΜΥΚΗΝΕΣ

Στη γη της Αργολίδας, εκεί όπου οι Μυκηναίοι και ο μυκηναϊκός πολιτισμός έφτασαν στο απόγειο της φήμης και της δόξας τους, αφήνοντας, σήμερα, κατάλοιπα του λαμπρού ιστορικού τους παρελθόντος, ξεπροβάλλουν οι Μυκήνες, η απόλυτη πρωτεύουσα τους, το σημείο αναφοράς και λίκνο ενός από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας. Χτισμένη αμφιθεατρικά στην κορυφή ενός λόφου, οι «πολύχρυσες» Μυκήνες ξεπροβάλλουν μέσα από ένα πέπλο μύθων και ιστορίας, που λαμπρύνουν, περισσότερο, το μεγαλείο της. Η πόλη που ίδρυσε ο μυθικός Περσέας, μετά από υπόδειξη ενός χρησμού και  αποτέλεσε την έδρα του ένδοξου Αγαμέμνονα και της πολύπαθης δυναστείας των Ατρειδών, τα πάθη και οι περιπέτειες της οποίας ενέπνευσαν δημιουργικά τους αρχαίους τραγικούς, είναι ένα πραγματικό ορόσημο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ένας τόπος, που σκορπά  την εκτυφλωτική του λάμψη και καθηλώνει κάθε επισκέπτη.

Σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και αδιαμφισβήτητης στρατηγικής σημασίας, η Ακρόπολη των Μυκηνών φιλοξενεί, εντός της, ένα μεγάλο αριθμό από μνημεία παγκόσμιας φήμης και εμβέλειας, που δικαιολογούν, απόλυτα, την υψηλή επισκεψιμότητα του χώρου. Η ανάβαση προς την Ακρόπολη κρύβει εντός της ιστορικές και αρχιτεκτονικές εκπλήξεις, μέσα από αρχιτεκτονικές κατασκευές, που αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη. Η επιβλητική αρχιτεκτονική των κυκλώπειων τειχών, που περιβάλλουν την Ακρόπολη και το ανάκτορο του μεγάλου βασιλιά, δικαιολογούν, απόλυτα, τους θρύλους που τα περιβάλλουν, ως έργα των μυθικών Κυκλώπων, την ώρα που η εμβληματική πύλη των Λεόντων συμπυκνώνει στα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά σύμβολά  της, τη δύναμη των Μυκηναίων. Ο ταφικοί κύκλοι των πολύτιμων χρυσών κτερισμάτων, το Ανάκτορο του βασιλιά, που σώζει μόνο τα θεμέλια του, αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο παραδίπλα, με τα εκπληκτικά εκθέματα του, συμπληρώνουν την εικόνα της Ακρόπολης, που θα έχει καταφέρει να συγκλονίσει όλες τις αισθήσεις.

ΤΙΡΥΝΘΑ

Η περιήγηση στα χνάρια της μακραίωνης και πολυσήμαντης ιστορίας της Αργολίδας ολοκληρώνεται, μοναδικά, στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας, λίγο πιο έξω από το Ναύπλιο, μέσα από τα σωζόμενα ερείπια της σπουδαίας μυκηναϊκής πολιτείας. Στον άξονα επιρροής των Μυκηνών, η Τίρυνθα ακμάζει και ευημερεί, συμβάλλοντας με τη σειρά της στην ανάδειξη του μυκηναϊκού πολιτισμού, ως ενός από τους πιο επιδραστικους πολιτισμούς, που φιλοξένησε η γη της Αργολίδας και ολόκληρη η Ελλάδα. Με τη μορφή μιας κλασικής μυκηναϊκής Ακρόπολης με τα κυκλώπεια τείχη της, τις επιβλητικές της πύλες και ένα άκρως εντυπωσιακό ανάκτορο, που καθηλώνει τα βλέμματα με την εμβληματική  αρχιτεκτονική του όψη, η Τίρυνθα προσφέρει, απλόχερα, σε κάθε επισκέπτη, ένα υπέροχο ταξίδι στην ιστορία και το παρελθόν, αναμιγνύοντας, ευφάνταστα, τους θρύλους και τις παραδόσεις ενός πολιτισμού, που άφησε περίτρανα το ιστορικό του αποτύπωμα στην περιοχή και την ανέδειξε σε έναν παγκόσμιο ταξιδιωτικό θησαυρό, αξεπέραστης ομορφιάς και σημασίας.